Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Štípnul Vás komár? Podívejte se,, jak se zbavit štípanců

Tiplice zelená
Tiplice zelená
Foto: Maite Santisteban

Praha - Začíná období dovolených, kdy mnoho z nás vyrazí k vodě či do přírody, kde se hojně vyskytují komáři. Jak postupovat po štípnutí komárem, pokud nechcete použít chemické přípravky, Vám poradíme v tomto článku.

Vzhledem k mírné zimě lze očekávat, že letos bude komárů opravdu hodně. Proto se přes veškeré snahy jistě nevyhneme štípnutí od komára.

Aby Vás rána nebolela či nesvědila, lze použít některý z volně prodejných přípravků. A nebo můžete použít některou z "babských rad".

Na komáří štípnutí použijte citron, cibuli nebo rajče, které rozkrojte na půl a přiložte na ránu. Ke zklidnění rány můžete použít také obklad z octa, tvarohu nebo bílého jogurtu.

Dobrou volbou jsou také bylinky. Postižené místo potřete levandulovým olejem, měsíčkovou tinkturou či tea tree olejíčkem. Použít se dá také jitrocel, jejíž listy nahřejte a vymačkejte z nich šťávu, kterou pak aplikujte na ránu. Štípance můžete také potřít rozdrcenou petrželovou natí, rozmačkanými listy šalvěje nebo listy černého rybízu.

Na napadené místo lze použít také sodu. Buď lžičku sody rozpustíme v ledové vodě nebo vytvoříme kašičku z jedlé sody a vody. Pokud sodu nemáte, můžete zkusit potírat ránu solí. Nebo přiložit vlhký kousek dřevěného uhlí, který zneutralizuje jed. Zklidnit kůži by pak měl také tekutý pudr.

Na štípance pak působí také jednoduchá změna teploty. Na ránu můžeme přiložit ledový obklad, kostku ledu či prostě jen postižené místo vložit do proudu studené vody. Tím se zabrání šíření toxinů. Stejně pak působí, pokud štípanec vložíte do teplé tekoucí vody. Vody by měla mít maximální teplotu, jakou vydržíte.

Pokud by se však velikost štípance zvětšila na do velkosti 2 prstů od rány, vyhledejte rychle lékaře. Žádný lék Vám nepomůže, protože máte pravděpodobně alergickou reakci.

Nejlepší je však štípnutí od komára předejít. Kromě použití různých repelentů můžete konzumovat česnek a potraviny s vysokým obsahem vitamínu B (hrozny, ananas, arašídy, kvasnice, pivní kvasnice, sýry a celozrnné obiloviny). Před komáry také chrání kouř, světlé a lesklé oblečení.

Doma se před komáry můžeme nejlépe chránit použitím moskytiér v oknech a kolem postele. Také však můžete komáry plašit tím, že do čerstvé limetky, kterou rozkrojíte na půl, nabodáte několik hřebíčků. Nebo rozmístěte po bytě sušenou levanduli či mátu.

Někteří lidé také doporučují poměrně neobvyklé způsoby, jak se nenechat doma poštípat. "Pokud nechceš být poštípaný, spi v místnosti s dítětem. Funguje to spolehlivě," radí někteří lidé na internetu.

V některých zemích je situace tak zoufalá, že výrobci upravují jako ochranu proti komárům i věci, od kterých by to nikdo nečekal. Například firma LG se nyní chystá v Indii, kde jsou komáři jedním z nejvážnějších zdravotních rizik, prodávat televizi, která komáry odhání. Televizor obsahuje ultrazvukový odpuzovač hmyzu.

Témata:  komáři

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy