reklama

„Honzo, i když si tvoje názory a analýzy vždy rád přečtu, primárně mě nezajímá, jak co analyzuješ, ale co jsi udělal. Jsi tam už asi dekádu, že? Co jsi Ty a tvoje strana udělal pro to, aby byla EU pro lidi zajímavější? Co jsi udělal pro to, aby se s ní snáze identifikovali? Co tvoje strana udělala pro to, aby voličům konzistentně objasňovala, že EU je sice nedokonalá, ale pro naše zájmy klíčová? Osvěž mi paměť, prosím. Vzpomínám si totiž jen na kritiku reálných a domnělých nedokonalostí unie. Ale já si do postů svých politických zástupců nevolím kritiky a analytiky. Já chci politické lídry. Díky," napsal Klvaňa na facebookovou zeď Zahradila.

A odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. „Tomáši, beru to od tebe pouze jako řečnickou otázku, protože vím, že nejsi nedotčen zájmem o veřejné dění. Takže ti doporučuji jednak moji webovou stránku, jednak webovou stránku EP, jednak internetové vyhledávače, sociální sítě, YouTube. Najdeš toho dost a dost. Není to těžké, jsi internetově gramotný. Pokud ovšem opravdu jde o to, na co se ptáš," opáčil mu europoslanec.

A pak mu Zahradil poslal odkaz přímo na jednu z jeho aktivit. „Stačila by ti třeba jako příklad tahle naše aktivita, jak pomoci demokracii a stabilitě v zemích MENA? Na Al-Jazeera to sledovalo 20 milionů lidí. Tady to nezajímalo nikoho, ze všeho nejmíň ty legrační ignoranty tady u tebe na vlákně. Ale nestěžuju si," napsal politik ODS.

„Zkusme to udržet ve slušné rovině. Třeba si z toho nakonec ODS něco vezme," nabádal ho Klvaňa. „Za mě ok - víš, co je paradox? Že ač 'euroskeptik', jsem jeden z nejúspěšnějších českých politiků v EU vůbec?. Protože žádnému jinému českému politikovi se nepodařilo 2x vyhrát v čele kandidátky volby do EP, založit z ničeho úplně novou parlamentní frakci a taky nadnárodní politickou stranu, obojímu předsedat (tomu druhému doteď)," vyjmenovává své úspěchy Zahradil.

Pak diskuze ne chvíli utichla, po nějaké době se k ní však Zahradil ještě vrátil. „Poslední věc - ted´ jsem si vlákno po pár hodinách projel, dopadlo to podle očekávání, pročež jistě chápeš, že jsem neměl a nemám důvod tratit na něm moc energie. Nemůžu tady ani získat ani ztratit žádného voliče, žádný tady totiž není. Jsou tady lidé s předem hotovými názory, kteří si je jen potřebují nějak a nejlépe na někom potvrdit. Takže to bylo od tebe celkem zbytečné, příště to už nechám být bez reakce," vzkázal Klvaňovi.

„A já trouba myslel, že svému politikovi a dobrému známému jen svobodně sdelim svůj názor," posteskl si v jednom z vláken diskuze profesor.