Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda schválila zřízení pracovní skupiny k vyjednávání s Británií

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda dnes schválila zřízení pracovní skupiny, která připraví pozici a priority ČR pro vyjednávání s Velkou Británií o jejím vystoupení z EU. Na twitteru to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pracovní skupinu povede tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, který by měl návrhy skupiny představit do konce září, kdy se očekává oficiální zahájení debat o změnách mezi Británií a EU.

Vláda zároveň schválila mandát pro premiéra Sobotku na jednání evropského summitu k výsledkům čtvrtečního referenda, ve kterém se Britové rozhodli opustit EU. Summit se uskuteční v příštích dnech v Bruselu.

V pracovní skupině zasednou zástupci ministerstev a hospodářských a sociálních partnerů. "ČR musí hájit své národní zájmy, jedním z našich důležitých cílů bude snaha udržet rovnocenné podmínky na britském pracovním trhu pro české občany, tedy takové, jaké využívají Britové v Česku. Pracovní skupina by měla zároveň definovat priority ČR pro budoucí podobu EU, včetně návrhů nutných reforem, kterými musí unie projít," uvedl Sobotka.

Jednání mezi unií a Velkou Británií začnou po oficiálním oznámení Británie, že chce odejít. Podle vlády se očekává, že to Británie učiní letos na podzim po sestavení nové vlády. Cílem Evropy by podle české vlády mělo být nastartovat sbližování mezi evropskými státy.

Sobotka bude pozici a priority ČR navržené skupinou konzultovat napříč politickým spektrem. Do debaty chce zapojit všechny předsedy politických stran zastoupených v Parlamentu.

V Praze dnes o brexitu jednali i ministři zahraničí visegrádské čtyřky, Německa a Francie. Shodli se na tom, že odchod Británie nezastaví vývoj EU. Špatnou odpovědí na situaci po britském referendu o vystoupení z unie by podle nich byla překotná integrace i dělání, že se nic nestalo.

Témata:  vláda Brexit Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy