Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od příštího roku půjde do spotu více peněz. Vláda tak počítá s větším zapojením dětí do sportu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Příští rok vzrostou výdaje státu, obcí a krajů na sport z letošních 3,7 miliardy korun na šest miliard korun.

Vláda dnes přijala koncepci rozvoje sportu do roku 2025, která počítá s postupným navyšováním financí a větším zapojením dětí do sportu. Informoval o tom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zvýšením výdajů veřejných rozpočtů na sport by chtěla vláda snížit náklady na sportování z rodinných rozpočtů. Do roku 2020 by na sport měly směřovat všechny výnosy z loterií a hazardu. Cílem je dosáhnout toho, aby výdaje na sport činily do roku 2020 jedno procento ze státního rozpočtu. Loni to byly 0,3 procenta.

Měla by se také zvýšit stabilita financování sportu. K tomu by mělo přispět mimo jiné to, že státní dotace se budou od příštího roku přidělovat na tříleté období.

Koncepce dál počítá s rozvojem školního a univerzitního sportu. Měl by se tím zastavit růst nadváhy a obezity u dětí a mládeže a pokles tělesné zdatnosti dětí.

Dokument zahrnuje i podporu české sportovní reprezentace, která může být nástrojem propagace státu. Koncepce počítá rovněž s modernizací sportovní infrastruktury a stavbou nových sportovišť. Ministerstvo také považuje za důležitý aktivní boj proti negativním jevům ve sportu, jako je ovlivňování zápasů nebo doping.

Vláda loni schválila novelu zákona o podpoře sportu. Sněmovna ji přijala, ale Senát normu v květnu poslancům vrátil s požadavkem na vyškrtnutí ustanovení, které nařizuje obcím vypracovávat plány rozvoje sportu. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) chce do konce roku předložit nový zákon o sportu.

Témata:  vláda sport Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy