Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z rodinného domu na Brněnsku bylo odvezeno 10,5 tuny chemikálií. V ledničce byly litry kyanidu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Nedvědice - V rodinném domě v Nedvědici na Brněnsku se našlo celkem 10,5 tuny chemikálií, původní předpoklad byl čtyři tuny. Hasiči je začali likvidovat v pátek po úmrtí obyvatele domu, jenž je shromažďoval. Všechny chemikálie hasiči už odvezli, poslední práce skončí dnes odpoledne, uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) na brífinku. Dodal, že stav nebezpečí zruší k dnešní půlnoci.

 V domě se našly různé kyseliny, hydroxidy i čisté prvky. Stav nebezpečí vyhlásil Hašek kvůli závažnosti případu ve čtvrtek večer, aby mohli hasiči a chemici do domu a bezodkladně chemikálie vynosit a zlikvidovat.

"Zasahovalo 130 příslušníků záchranného systému a pracovníků odborné firmy. Náklady mimořádné akce dosáhnou zhruba jednoho milionu korun, který uhradí z krizového fondu Jihomoravský kraj," uvedl Hašek.

Řada nalezených látek byla toxických. Našlo se také zhruba půl kila trhavin a půl kila radioaktivních solí uranu a thoria.

Podle velitele hasičů Jiřího Pelikána sousedům a obyvatelům Nedvědice nebezpečí nehrozí. "Látky byly v originálních obalech. Nebezpečná byla možná kombinace látek, protože některé byly reaktivní. Nenašli jsme ale stopy, že by látky pronikly někam dál. Měřili jsme i radioaktivitu a není se čeho obávat," uvedl Pelikán.

Majitelka domu, jejíž syn chemikálie řadu let schraňoval, se vrátí domů pravděpodobně dnes. Během neděle byla u příbuzných, aby odborníci mohli prohlédnout i obytnou část.

"K evakuaci jako takové nedošlo, paní včera (v neděli) umožnila zásah v obydlené části domu na základě dohody. I v té obydlené části domu jsme našli zhruba půl tuny nejrůznějších chemikálií. Například v ledničce jsme našli několik litrů kyanidu," popsal Hašek. V domě hasiči našli i znehodnocený ruční granát.

 

Témata:  chemikálie Michal Hašek hasiči

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy