Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiér Sobotka dostal mandát na jednání Evropské rady

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude na nadcházejícím summitu podporovat dohody s třetími zeměmi, které mají zmírnit migraci do Evropy.

Prioritou ČR bude také to, aby dopady odchodu Velké Británie z EU na evropskou ekonomiku byly co nejmenší. Vyplývá to z mandátu, který dnes ministři pro premiéra schválili a o kterém informoval úřad vlády.

Jednání Evropské rady se bude zabývat výsledkem čtvrtečního referenda, ve kterém si Britové odhlasovali odchod z evropské osmadvacítky. Situaci vysvětlí členským zemím britský premiér David Cameron během úterní pracovní večeře.

Tématem středečního summitu, kterého už se zástupci Británie nezúčastní, bude kromě brexitu rovněž migrace, podpora zemědělství a spolupráce EU a NATO.

"Prioritou České republiky je, aby negativní následky vystoupení Británie z EU byly co nejmenší a aby co nejméně ovlivnily evropskou ekonomiku, včetně té české," uvedl ke schválenému mandátu úřad vlády.

 

Témata:  vláda Bohuslav Sobotka EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy