Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kocáb si jasně vyjádřil k ruskému vlivu u nás, i brexitu: Bojím se Moskvy

Michael Kocáb
Michael Kocáb
Foto: Vláda.cz

Praha - Hudebník a zpěvák Michael Kocáb se obává ruského vlivu u nás. Situaci prý ani nepomáhá prezident Miloš Zeman, který nás táhne k východu.

Kocáv přiznává, že z Ruska má "veliký strach." Deníku připomeněl jednu historku: "Jednou mi tady v Milovicích ťukal na rameno nějaký důstojník a generál Vorobjov, který se v době odsunu projevil jako velice korektní člověk, mne před ním varoval a říkal: S tím se nebavte, to je šéf KGB místní posádky, nespadá pod mé velení. Ale já jsem se s ním bavil, protože jsem byl zvědavý, a on mi řekl zajímavou větu: My dnes odcházíme, ale my se vrátíme. Tehdy jsem tomu nepřikládal žádnou velkou váhu. Ptal jsem se, jak se chtějí vrátit. A on mi řekl: My se vrátíme jako obchodníci. Deset let poté mi někdo u DBK v Praze ťuká na rameno, byl tam nějaký pán, kterého jsem nepoznal, a on mi jen řekl: A už jsme tady..." uvedl.

Podle něj se to v Moskvě pod Putinem trochu zvrtlo a zbyla tam polodemokracie s lehce polototalitními prvky a Putin opět navázal na tradiční velkoruskou expanzivní politiku. "Chňapnul po Krymu, potřeboval na to už jenom pět tisíc ruských vojáků – turistů. Nás to varuje 
v tom smyslu, že to riziko je a nesmíme na něj zapomenout. Neskončilo. Bylo by zbytečné strašení obyvatelstva tvrdit, že bude další invaze. Ale může dojít k tak zásadnímu vlivu ruských vlivových agentur, a oni už to dělají přes internet a různé facebooky, že mohou dostat opět naše obyvatele do takové polohy strachu 
a obav něco kecnout. Je to reálné riziko a musíme se tomu bránit," podotkl.

Podle něj jsme ale pořád demokratickou zemí a pořád máme svobodu, kterou jsme si po roce 1989 vydobyli. "Jsme demokracií orientovanou na západ a přes všechny pokusy našeho pana prezidenta a dalších strhnout to opět směrem na východ, zůstává pořád tradiční zahraniční politika," uvedl.

Deníku také řekl, že když vystoupí Velká Británie z EU, na Německo to nebude mít jiný než hospodářský a politický vliv. "Možná i vliv na vzájemnou empatii, že jsme chtěli společně něco budovat. Pro ně je to jistě nepříjemné, ale bezpečnostní statut se nezmění. Pro Německo, Francii, Španělsko... Pro nás je to ale krajně riskantní záležitost, protože kdyby následoval rozpad nebo nějaké uvolnění struktur Evropské unie, tak se tím rozvolní 
i naše bezpečnostní záruky a tady opravdu čeká „velký bratr"," tvrdí.

Ve čtvrtečním referendu se celostátně vyslovilo pro odchod z unie téměř 52 procent Britů. Hlasování se zúčastnilo 72,2 procenta voličů, což je o šest procentních bodů více, než kolik přišlo k loňským volbám. Rozdíl mezi příznivci a odpůrci brexitu v referendu činil 1,269.501 hlasů.

Témata:  Michael Kocáb Rusko Brexit

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy