Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan se usmiřuje? Měl se omluvit Putinovi za sestřelení ruského letadla

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Moskva - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se omluvil za listopadové sestřelení ruského letadla na syrsko-turecké hranici, oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Ankara prozatím informací ruských médií nekomentovala.

Erdogan podle Peskova v dopise ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi vyjádřil zájem na urovnání situace spojené se smrtí ruského pilota Olega Peškova, který byl po sestřelení letadla zabit palbou ze země. "Hlava tureckého státu v poselství vyjádřila svou hlubokou soustrast příbuzným ruského pilota a prohlásila 'promiňte'," konstatoval podle ruské agentury Peskov.

Zdroj z Erdoganovy kanceláře jen na twitteru odeslání dopisu potvrdil, aniž informoval o jeho obsahu.

Peskovovo prohlášení je překvapivé, protože turecké vedení se za listopadový incident odmítalo omluvit, což jen zesilovalo kritiku Moskvy. Sám Putin otevřeně prohlašoval, že sankce zrušeny nebudou, dokud se Ankara neomluví.

Erdogan podle Peskova v dopisu uvedl, že turecká justice stíhá muže, který je údajně podezřelý z podílu na pilotově smrti. Těla mrtvého se podle Ankary zmocnili příslušníci syrské opozice, od nichž je "s velkým úsilím" převzala turecká armáda a odvezla do Turecka.

"Říkám promiňte. Z celého srdce sdílím vaši bolest. Rodinu ruského pilota považujeme za tureckou rodinu. V zájmu zmírnění bolesti a způsobené škody jsme připraveni k jakékoli iniciativě," praví se údajně v dopisu.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Vladimír Putin Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.