Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nic zásadního se nestalo, až opadne šok z brexitu, Evropa zjistí zajímavou věc, tvrdí expert

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Praha - Politický geograf Bořivoj Hnízdo tvrdí, že politici ztratili kontakt se svými voliči, což se Evropské unii a Bruselu podařilo nejlépe tím, že nezasahovala do otázky referenda. Podle něj se ale na druhou stranu nic zásadního nestalo.

"Politici ztratili kontakt se svými voliči – bohužel se to Evropské unii a Bruselu podařilo nejlépe tím, že nezasahovala do otázky referenda, protože jako instituce není vůbec populární. Můžeme mít různý názor na výsledky referenda, ale rozhodně to bylo jasné gesto, že nejen Britové, ale i Evropané dávají jasně přednost demokracii před byrokracií," řekl Českému rozhlasu Hnízdo.

Evropa podle něj posledních osm let v podstatě stagnuje, zvláště eurozóna. "Když vidíme jiné oblasti světa, které se dynamicky vyvíjejí, tak Evropa stagnuje. A to způsobuje to, že politické elity nejsou schopny nastartovat skutečný ekonomický růst, jaký třeba západní Evropa prožila po druhé světové válce," tvrdí.

Domnívá se, že kdyby se referendum konalo ve všech zemích EU, tak by dopadlo také velmi těsně a spíše pro ty, co chtějí zůstat v EU. Ale ten rozdíl by nebyl velký. "Pravděpodobné je, že když opadnou emoce a šok, který probíhá na finančních trzích a zjistí se, že se třeba nic tak zásadního nestalo – když se Británii a Evropské unii podaří nově postavit vzájemné vztahy a nedojde k rozpadu Spojeného království a britské ekonomice se bude dařit, tak si umím představit, že v jiných evropských zemích budou sílit hlasy a nejenom hlasy extremistů, že by taky mohly tyto země mít referendum a případně vystoupit z EU," podotkl expert.

Odcizenost politického estabilishmentu je totiž prý vidět téměř v každé evropské zemi. "Chybí výrazné osobnosti – je vidět, že všechny etablované politické strany bojují hlavně o středového voliče – nejsou zásadní rozdíly mezi pravým a levým středem – a voliči si nemohou vybírat a mají pocit, že jedno, koho budou volit," dodal.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy