Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Homosexuálové verdikt ÚS vítají, paragraf byl diskriminační a přežitý

Prague Pride 2013, 17.8.2013 Praha
Prague Pride 2013, 17.8.2013 Praha
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Vůbec poprvé se dnes Ústavní soud vyjádřil k otázce osvojení dětí registrovanými partnery a zrušil ustanovení, které zakazovalo osvojit si dítě. Aktivisté krok ÚS uvítali.

Podle aktivistů udělali ústavní soudci "důležitý krok ke zrovnoprávnění" gayů a leseb s ostatními. Zrušený paragraf označili aktivisté za diskriminační a přežitý.

"Tento paragraf vůbec nedával smysl. Jako lesba či gay jste mohli adoptovat dítě. Pokud jste však vstoupili do právně uznaného svazku, a deklarovali tak touhu žít ve stabilním a dlouhodobém vztahu, stát vám individuální adopci zakázal," uvedl Jan Kozubík z Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD).

Aktivisté poukazují na postupnou změnu postojů v Česku. Podotýkají ale, že cesta k "úplnému zrovnoprávnění" bude ještě dlouhá. "LGBT osoby (lesby, gayové, bisexuálové a transsexuálové) zůstávají lidmi druhé kategorie, neboť si nemohou osvojit biologické dítě svého partnera či partnerky, nemohou uzavírat manželství a tak dále," uvedl Kozubík.

Podle průzkumů Centra pro výzkum veřejného mínění v roce 2005 právo uzavřít registrované partnerství homosexuálům přiznávalo 61 procent lidí, loni už tři čtvrtiny. Sňatek by gayům a lesbám před deseti lety povolilo 38 procent respondentů, v minulém roce 49 procent. V roce 2005 si 19 procent Čechů a Češek myslelo, že by homosexuální dvojice měly mít možnost adoptovat děti z ústavů. Loni tento názor mělo 44 procent dotázaných a osvojení biologického potomka partnera či partnerky podporovaly tři pětiny lidí.

Témata:  homosexuálové Ústavní soud ČR registrované partnerství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy