Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka ve čtvrtek ve Sněmovně podá zprávu o brexitu

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: unmultimedia.org

Praha – Poslanecká sněmovna ve čtvrtek vyslechne zprávu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), která se bude týkat pozice české vlády k rozhodnutí Británie vystoupit z EU. Opoziční Úsvit navrhne ve Sněmovně, aby mimořádně jednala o výzvě k odstoupení předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. 

Poslanci také očekávají, že jim premiér řekne také o postojích Bruselu. Dohodlo se na tom dnes vedení Sněmovny, novinářům to oznámili zástupci poslaneckých klubů. Premiér odletěl v pondělí na pracovní cestu do Bruselu, jejíž součástí je summit EU. Vrátit by se měl ve středu večer.

Na Twitteru to potvrdil také Sobotka. „Chtěl bych do konce tohoto týdne vystoupit v Poslanecké sněmovně a informovat o situaci v EU po brexitu a pozici české vlády," uvedl s tím, že oceňuje, že se Sněmovna k tomuto bodu na jeho žádost sejde.

Úsvit – Národní koalice při té příležitosti navrhne, aby mimořádně jednala o výzvě k odstoupení předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera.

„Dále budeme žádat předřazení ústavního zákona, který umožňuje vypsání referenda o setrvání ČR v EU. Koalice ČSSD, KDU a ANO blokuje již více než půl roku projednání referenda na plénu sněmovny. Sobotkova koalice nemá odvahu odmítnout tento ústavní zákon navržený Úsvitem, a proto brání jeho demokratickému projednání na plenu sněmovny," uvedla strana.

Sobotka dnes po jednání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem uvedl, že je potřeba změnit fungování celé Evropské unie a Evropské komise, ale v tuto chvíli by bylo nešťastné pouštět se do nějakých personálních bitev. Sobotka tak v Bruselu reagoval na prohlášení šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který mluvil o tom, že by měl na svém postu kvůli brexitu skončit šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

„Jeden den řekne ministr zahraničí Zaorálek, že Jean-Claude Juncker musí odejít, druhý den Bohuslav Sobotka, že to není dobrý krok. Česká zahraniční politika v praxi. Nedivme se, že nic neprosadí," komementoval premiérova slova šéf ODS Petr Fiala.

Témata:  Bohuslav Sobotka Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Brexit

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy