Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU nám kvůli brexitu nemusí poslat mnoha miliardové dotace, varuje Šlechtová

Karla Šlechtová
Karla Šlechtová
Foto: ANO2011

Bystročice (Olomoucko) – Brexit by mohl mít negativní důsledky i pro Českou republiku. Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové by se příjmy Česka z evropských fondů mohly snížit možná až o desítky miliard korun. 

Rozhodnutí Britů o vystoupení z EU může v následujících letech spolu se změnou rozpočtových priorit EU snížit příjmy Česka z dotací. Šlechtová poukázala, že dopad brexitu na přísun peněz z evropského rozpočtu do ČR bude cítit až v novém programovém období po roce 2020.

Česko má v letech 2014 až 2020 získat z evropských fondů 650 miliard korun, už teď je ale i bez započtení vlivu brexitu podle Šlechtové jasné, že peněz dostane méně. Prioritou EU je nyní především bezpečnost, čemuž jsou podle ministryně podřízeny výdaje evropského rozpočtu.

Nechtěla však spekulovat, o kolik Česko přijde. „Bude se určitě jednat o několik miliard, možná desítky miliard korun. Vyhodnocení ale není hotové, je to pouze předběžné číslo. Ty dopady budou dlouhodobé," uvedla Šlechtová.

Pokud Velká Británie skutečně odejde z EU, tak to podle Šlechtové jako první pocítí exportéři i finanční trhy. Brexit bude mít podle ní i dopad na budoucí programovému období 2021. „Velká Británie je jedním z největším čistých plátců do rozpočtu EU a tady lze očekávat, že samozřejmě ten rozpočet bude mnohem nižší a záleží na tom, v jakých oblastech," uvedla Šlechtová.

MMR si podle Šlechtové nechá zpracovat vlastní analýzu dopadů brexitu. Analýzy, které hovoří o výpadku příjmů ČR z evropského rozpočtu po odchodu Velké Británie z EU v řádu desítek miliard korun, označila za předběžné odhady.

Šlechtová chce nyní soustředit síly na to, aby brexit nepoznamenal už rozpočet na toto programové období, které skončí v roce 2020. Například analytici Komerční banky již dříve uvedli, že by vystoupení Británie z EU mohlo v případě nejhoršího možného scénáře připravit Česko o 38 miliard korun z evropských fondů.

Témata:  Karla Šlechtová Brexit dotace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy