Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojenský areál u Vrbětic je pořád plný nevybuchlé munice

Epicentrum výbuchu ve Vrběticích na Zlínsku
Epicentrum výbuchu ve Vrběticích na Zlínsku
Foto: Reprofoto ČT

Vlachovice - Policisté dopoledne začali s ohledáváním dvou epicenter výbuchů v bývalém vojenském areálu u Vrbětic na Zlínsku. Před rokem a půl tam explodovaly dva muniční sklady a na místě tehdy zemřeli dva lidé. Podle pyrotechniků jde o velmi nebezpečnou akci.

Doposud pyrotechnici čistili od rozmetané nevybuchlé munice okolí areálu i přilehlé lesy a louky. Dnešním dnem se ale začínají zaměřovat na samotná epicentra. Jako první to budou pozůstatky po bývalé budově číslo 16, to může trvat odhadem tři měsíce.

Na přelomu léta a podzimu se potom pustí do místa, kde před explozí stál muniční sklad s číslem 12. Na místě mají pyrotechnici veškerou potřebnou technikou, vybudovali speciální val a připravili si i příjezdovou cestu. Do akce bude nasazeno 10-16 mužů. Tým tvoří kromě pyrotechniků i hasiči, vyšetřovatelé a technici.

"Rozhodně to běžný zásah není, svým rozsahem je tento zásah zcela jedinečný. Neznáme situaci, kde by výbuch nebo povýbuchová scéna byla takového rozsahu," popsal pyrotechnik Jiří Lačňák.

Obě epicentra jsou plná nevybuchlé munice, velká část je nějakým způsobem poškozena. Nebezpečí tohoto místa podtrhuje i to, že mnohá munice je zavalena pod sutinami rozbořených budov bývalých skladů. Policisté doufají, že by ohledání mohlo být hotovo na přelomu letošního a příštího roku.

Témata:  výbuch ve Vrběticích na Zlínsku Policie ČR

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy