Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NKÚ nebude mít větší pravomoce, rozhodli poslanci

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Poslanecká sněmovna dnes potvrdila senátní veto vládní předlohy, která měla rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Poslanci neměli na výběr, horní komora totiž už v květnu neschválila nutnou ústavní novelu.

Ústavní změna spolu s novelou zákona o NKÚ předpokládala, že úřad by mohl prověřovat vynakládání prakticky všech veřejných peněz. Kontroloři by se mohli zkoumat například i hospodaření krajů, obcí a jejich příspěvkových organizací, státních fondů, zdravotních pojišťoven, veřejných vysokých škol a firem, v nichž má stát, obce nebo kraje nadpoloviční podíl.

Senátoři kritizovali hlavně to, že kontroly by se týkaly také obecních samospráv. Upozorňovali na jejich duplicity. Opakovala se tak situace z počátku roku 2013, kdy senátoři zamítli předlohy o rozšíření pravomocí kontrolního úřadu s podobnými argumenty poprvé. V případě ústavních změn nemůže dolní komora komoru horní přehlasovat.

Vládě proto senátoři doporučili, aby návrhy na vyšší kompetence NKÚ předložila znovu, ale v souladu se svým programovým prohlášením souběžně s návrhem na odstranění vícečetných kontrolních systémů.

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) dnes uvedl, že už má připravenou novou ústavní novelu i prováděcí zákon k rozšíření pravomocí kontrolního úřadu, aby mohly být se zákonem o řízení a kontrole veřejných financí zaslány k projednávání společně.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) senát

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy