Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matka ze Žatce nechala dítě v autě, málem nepřežilo

Děti, ilustrační fotgorafie
Děti, ilustrační fotgorafie
Foto: Pixmac

Žatec - Přibližně rok a půl starého chlapečka našli kolemjdoucí v uzavřeném a rozpáleném autě v Žatci. Uvnitř byl podle parkovacího lístku hodinu, nereagoval už ani na bouchání na okno. Lidé přivolali policii, ale ještě před jejich příjezdem rozbili okno a chlapečka z rozpáleného auta vytáhli.

Pavlína Válova jela k lékaři, když si uvnitř zaparkovaného auta vedle svého vozu všimla chlapečka. Auto stálo na slunci a nikdo v okolí nebyl. "V první chvíli jsem nevěděla, jestli to malý spí nebo jestli už opravdu je v bezvědomí, protože on tam tak bezvládně visel," popsala TV Nova zachránkyně chlapce Pavlína Válová.

Začala proto okamžitě jednat. Přivolala dalšího kolemjdoucího a chlapečka se snažili probudit. "Začal kymácet autem. Snažili jsme se ho probudit. Když jsme viděli, že ten maličkej na nic nereaguje, ani nebylo znát, jestli dýchá. Šlo o život toho drobečka," popisuje zachránkyně.

Podle parkovacího lístku a svědeckých výpovědí bylo dítě zavřené v autě přesně hodinu a pět minut. "Což už nám přišlo neskutečný čas, když si představíte, že ten malej to strávil v tom malém autě," dodala zachránkyně.

Praktický lékař Petr Kožoušek popsal, co dítěti zavřenému v autě hrozí. "Dehydratace, přehřátí organismu, multi-orgánové selhání. Malé děti nemají dostatečně vyvinutý termoregulační systém a může to pro ně znamenat i smrt," varoval Kožoušek.

Uvnitř vozidla na slunci teplota snadno přesáhne 60 stupňů. Zachránkyně s dalším mužem raději rozbili okénko a chlapce vytáhli ven. "Opláchli jsme ho, dali jsme mu napít a svlékli jsme ho, protože byl neskutečně teple oblečený," popsala TV Nova Pavlína Válová.

Případ už vyšetřuje také policie. "Během chvíle se na místo dostavila i matka dítěte a převzala si ho. Ve věci probíhá nadále vyšetřování," řekla TV Nova mluvčí chomutovských policistů Marie Pivková.

Matka měla syna v autě nechat během své návštěvy v nemocnici. Policie ji zatím z ničeho neobvinila. Mohla by být ale stíhána například kvůli zanedbání péče. Pak by jí mohlo hrozit i odebrání dítěte.

Témata:  děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy