Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka vyjednal v Bruselu pokračování stavby dálnic. Je zde ale podmínka

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brusel/Praha - Premiér Bohuslav Sobotka se v úterý na summitu EU domluvil s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem na dohodě, podle nít bude moci Česko už v příštím roce začít s budováním některých z desítky významných dopravních staveb. Ty byly blokovány kvůli starým posudkům vlivu na životní prostředí (EIA).

Podmínkou podle Sobotky je, aby český parlament velmi rychle schválil příslušnou novelu o EIA, kterou už mají poslanci na stole.  "Doufám, že opozice bude jednat v národním zájmu a nebude blokovat klíčové dopravní stavby. Navíc je myslím zřejmě spoluodpovědnost opozice za to, že nebyly včas připraveny," poznamenal dnes předseda vlády s tím, že projednání zákona je pro vládní koalici jedna z hlavních priorit.

"Můžeme pokračovat ve výstavbě dalších více než 120 kilometrů našich silnic a zapojit do nich dál evropské peníze," řekl v reakci na rozhodnutí EU ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). V seznamu deseti prioritních dopravních staveb je například pokračování královéhradecké dálnice D11, obchvat Českých Budějovic nebo obchvat Frýdku-Místku.

Sobotka připomněl, že bez dohody s komisí by Česko nemohlo na stavby čerpat evropské peníze. "Součástí té dohody je, že na všechny tyto stavby budou použity evropské fondy a že to Evropská komise nebude zpětně žádným způsobem zpochybňovat," poznamenal. Spoluúčast se podle něj pohybuje v desítkách miliard korun, záviset bude na tom, jak rychle se reálně podaří stavět a peníze čerpat.

Se starým posudkem EIA měla v minulých měsících komise problém u přibližně stovky staveb. Vyjednávalo se hlavně o desítce klíčových dálničních úseků a části jedné železniční tratě, u nichž už jsou vykoupené pozemky, získaná územní rozhodnutí a stavebnímu povolení bránil právě jen posudek EIA vydaný podle zákonů platných ještě před českým vstupem do EU. Právě těch se dnešní dohoda týká.

Premiér Sobotka dnes poznamenal, že u ostatních projektů už zadalo ministerstvo dopravy na začátku roku přípravu nového posudku EIA podle aktuálních pravidel.

Témata:  Bohuslav Sobotka Evropská komise (EK) dálnice

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy