reklama

Textař a spisovatel deníku Blesk připomněl, že v roce 1989 s Michaelem Kocábem založili iniciativu MOST a povedlo se jim přivést za jeden jednací stůl představitele komunistické vlády, opozičních struktur a občanů. 

Tvrdí také, že komunistická vláda byla právem označována za zločinnou. "Stalo se, že jsme dramaticky zmenšili nebezpečí, že poteče česká krev. Ať už ze strany toho, že by přišly lidové milice nebo ten pan plukovník, co sem chtěl poslat obrněné transportéry," řekl deníku Horáček

Nedivil by se ale prý, kdyby se projevila frustrace lidí z let komunistického útlaku. "Já bych se nedivil, kdyby někdo vykřikl: Hele, bolševik! A někoho by šli pověsit na lucernu. Tak se to stává v revolucích. A my jsme přispěli k tomu, že se to nestalo. Já to mám za důležité a je to důležitější než vyjednat výši daně z přidané hodnoty," tvrdí.

Podle něj se ale minulost stala, je důležité ji znát, poučit se o jejích rizicích, není však možné na ni něco svádět dodnes. "Jestli nás tedy nechcete, to chcete komunisty? To je vždy taková ošklivá výmluva jako z Farmy zvířat, slavné knížky George Orwella," dodal Horáček.

Horáček už dříve deníku řekl, že nechce kandidovat proti někomu, to je prý samo o sobě negativní. "Já chci přijít s něčím pozitivním a vlastně se neohlížet na jiné osoby, ale pouze na to, co oni nabízejí, a to, co nabízím já," podotkl.

O možné kampani toho ale moc neprozradil: "Kampaň bude taková, jakou si ji uděláme. Přijímat předem takovou tu jakoby pravdu, že politika je svinstvo, že se tam musí lhát, jinak se nedá vyhrát, že se tam musí útočit? To já nepřijímám," uvedl.