Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v Turecku má dopad i v Česku, mezi obětmi však Češi nejsou

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Úterní teroristický útok v Turecku na letišti v Istanbulu má dopad i v Česku. Policie zpřísnila dohled na letištích či u turecké ambasády.

Atentáty také omezily letecké spojení Prahy a Istanbulu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) potvrdil, že mezi 41 mrtvými při útocích nejsou Češi, Evropa podle něj musí kvůli boji s terorismem posílit spolupráci mezi státy.

České ministerstvo zahraničí nadále nedoporučuje v Turecku navštěvovat hlavní město Ankaru a jihovýchod u hranic se Sýrií. Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes ve Sněmovně uvedl, že vzrostlo nebezpečí při pobytu v Istanbulu, kde se v poslední době odehrálo více teroristických útoků. Turistická letoviska na jihu Turecka by podle něj měla být bezpečná.

Úterní večerní útok tří sebevražedných atentátníků, kteří se odpálili v blízkosti vchodu na Atatürkovo letiště, si vyžádal 41 mrtvých a víc než 230 zraněných. Jestli jsou občané Česka mezi zraněnými, zjišťuje ambasáda. K odpovědnosti za atentát se zatím nikdo nepřihlásil, turecká vláda ale útok připisuje organizaci Islámský stát. Podle Sobotky útoky Evropě znovu připomněly nebezpečí terorismu. "Evropa musí být schopna zajistit svým občanům bezpečnost, včetně bezpečnosti před teroristickými útoky," uvedl český premiér, který se dnes účastnil jednání šéfů unijních států a vlád v Bruselu.

Opatření české policie přijatá po událostech v Turecku jsou zaměřena zejména na mezinárodní letiště v Praze, Brně a Ostravě. Podle policejního prezidia přibylo hlídkujících policistů, psovodů a specialistů na vyhledávání výbušnin. Policisté také věnují zvýšenou pozornost letům a cestujícím mířícím z Česka do Istanbulu i opačným směrem. Bezpečnostní opatření se týkají i zastupitelského úřadu a rezidence Turecka v Česku.

Témata:  teroristické útoky v Turecku Turecko Česká republika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy