Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ženy chtěly darovat vajíčka. Samy skončily ve vážném stavu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Původně chtěly pomoct párům, které nemohou mít děti, ale nakonec je darování vajíček málem stálo život. Za poslední dva týdny skončilo na jednotce intenzivní péče už pět žen, všechny podstoupily odebrání vajíček na té samé pražské klinice.

Podle ředitele kliniky za to může špatná šarže anestezie. Třiadvacetileté ženě museli lékaři odoperovat vaječníky, aby nezemřela. Už nikdy nebude mít další vlastní děti.

"Hned po tom odběru sem začala mít problémy, že jsem měla nízký tlak, motala se mi hlava a bylo mi na zvracení. Pan doktor, který mě vyšetřoval, tak říkal, že mě přivezli za pět minut 12," řekla Miroslava Honsová. Lékaři ji museli napojit na přístroje, protože jí selhávaly plíce.

Obdobně popisují svůj zdravotní stav ženy, které v posledních dnech skončily po darování vajíček na jednotce intenzivní péče. "Co mi bylo řečeno, že mi krvácelo z vaječníků vlastně po těch vpichách, jak mi odebírali ty vajíčka," vzpomíná paní Miroslava.

Zřejmě ale nebude mít trvalé následky. Třiadvacetiletá žena z Plzeňska dopadla mnohem hůř. "Vzali mi nejdřív ten jeden vaječník. Pak mi prostě vzali i ten druhý vaječník. Je to hrozné, člověk už nemůže mít děti," svěřila se.

Ženy darovaly vajíčka v centru reprodukční medicíny Gest na Praze 5. "V současné době vyšetřujeme, co se stalo. Máme podezření na to, že byla použita při anestezii špatná šarže léků, které ty pacientky dostaly. Proto byly ty komplikace tak vážné. Celkově jich je pět," přiznal TV Nova ředitel kliniky Gest.

Podle primáře gynekologického oddělení z pražské Bulovky, který čtyři z pěti žen léčil, bude ale příčina jiná. "Zřejmě došlo ke krvácivé operaci v rámci toho předešlého výkonu. Vlivem anestezie taková velká krevní ztráta nenastala," myslí si primář Daniel Driák.

Klinik zaměřujících se na reprodukční medicínu neustále přibývá. A tím i problematických odběrů. "Byla doba, kdy takové pacientky byly zhruba dvě do roka, ale poslední dobou se tyto případy namnožily a evidujeme 50 případů ročně," uvedl mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek.

Zda za poslední kolapsy dárkyň může skutečně vadná anestezie, zkoumá Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Témata:  ženy zdraví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy