Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oni si myslí, že jsme debilní, prý jsem měl něco s albánskou mafií. Šlachta se u Krause pěkně rozjel

Robert Šlachta.
Robert Šlachta.
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha – Jan Kraus si do ve své show pozval končícího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu. Ten sice přiznal, že je vázán mlčenlivostí, některé věci ale dosti peprně okomentoval.

Šlachta se hned na začátek ironicky přiznal, že „má radost," že jsou ho plné noviny. Kraus připomněl, že měl Šlachta mluvit před parlamentním bezpečnostním výborem a že tam nakonec vystoupit nemohl. „To je úplně stejná věc, která se stala před deseti lety s Karlem Randákem. Taky tam šel, taky mu nedovolili mluvit, taky to byla reorganizace. A při té reorganizaci vyletěl Karel Randák. Nezdá se vám legrační, že je to po deseti letech kopie? Když to vezmeme schematiky," zajímalo moderátora.

„Mě to úplně legrační nepřipadá, protože se to týká mé osoby. Takže legrační určitě ne. Ale ten minulý týden pro mě byl teda velký zážitek se toho zúčastnit, vidět to a slyšet to. Takže já si odnáším do civilu fakt velkej zážitek," tvrdí Šlachta. Kraus poukázal, že je policista vázán mlčenlivostí. „To je spíš nevýhoda," posteskl si Šlachta. „Vy nesmíte mluvit o ničem, s čím jste se setkal v rámci své profese. Ale pozdravit můžete, ne?" zlehčoval to Kraus. „To záleží na výkladu, jak koho pozdravíte. Vás můžu," vysvětloval mu s úsměvem šéf ÚOOZ.

Myslel jsem, že to chtějí slyšet, ale...

„Já mám mlčenlivost i poté, co skončím ve funkci. Proto jsme šli do té sněmovny, protože jsme si řekli, že když budeme končit, tak je to jediná možnost, kde můžeme přednést ty naše boly. Bohužel to dopadlo tak že já jsem si myslel, že když někdo někomu řekne, že chce něco slyšet, tak to chce slyšet. Ale on to slyšet nechce. Takže já už nevím..." vysvětloval přestup výboru Šlachta.

„Já vůbec nechápu, že to někdo nechce slyšet, když se kvůli tomu všichni hádají. A říkají, jestli je to možné, není to možné," povzdechl si Kraus. „Já taky ne. Oni ani neví, proč se hádají, protože jsem tam nesměl promluvit," doplnil ho policista. „Takže oni pokračují v hádce, ale o čem, to oni nevědí, protože jste nic prozradit nemohli," shrnul to Kraus.

To je hnůj..

Pak moderátor vytáhl starší zprávu, která se týkala úspěchů ÚOOZ, včetně zatčení bývalého policisty Igora Gáborika, detektiva protikorupční policie Radka Holuba a muže z celní správy, další den pak prohledali kancelář a státní zástupkyně Dagmar Máchové. „To je hnůj, co? Podle mě to spustilo tu reorganizaci," přiznal policista. „Podle mě taky," dal mu za pravdu bavič.

„Všichni policisti a poslanci říkali, že se máte stěžovat GIBSu, to je Generální inspekce bezpečnostních sborů. Nevím, prč jste tam nešli," uvedl Kras. „Já vím proč," povzdechl si Šlachta s tím, že jim chtěl minulý týden vysvětlit, proč tam nešel. Kraus říkal, že má ještě víc textů s veřejně dostupných zdrojů. „Ale ode mě ne, aby na mě tam nečekali," smál se Šlachta a ukazoval do zákulisí. „Od vás ne, já vás viděl poprvé v životě před pár minutami. No, ale jestli by vás sebrali, oni jsou schopní mě vzít s váma," tvrdil Kraus. „Ale to bysme zas měli spolu o čem kecat," přikyvoval Šlachta. „Se odvoláme," pokračoval moderátor. „Jo, jo,"souhlasil policista. „Ale nevím kam," dodal. „K Putinovi asi," dodal Kraus.

Už toho bylo moc, musel jsem odejít

Kraus připomněl i roli prezidenta Miloše Zemana, který nejprve mluvil o tom že je monopol na vyšetřování špatný a pak změnil názor. „A podpořil toho hejtmana, co je namočený do kauzy Vidkun. Vidkun z ní nebezpečně, tam stačí malý přeřek a jste ve sprosťárnách," varoval moderátor. Šlachta dodal, že pokud to člověk sleduje v médiích, je to hodně složité a policie pak musí ujišťovat, že to dělá dobře a že pracuje, jak má. „Po tom posledním jsme čekali, že nás budou nosit na rukou a říkat: tyvole, dobrý. Ale ne," kroutil hlavou Šlachta.

Moderátor také připomněl slova  náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho, který reorganizaci připravoval, který uvedl, že s tím Šlachta nebyl seznámen, protože to nechtěl radit s desítkami podřízených. „A to byla ta chvíle, kdy jsem si řekl dost a končím. A to jsem si myslel, že pro stát budu pracovat hodně dlouho," přiznal Šlachta. „Žil jsem v tom 9 let, můžete bojovat s mafií a s protivníky, ale nemůžete bojovat úplně proti všem. To je jako ten zajíc na poli, už těch myslivců bylo dost. Pak ta kulka dojde mezi lopatky a mezi ouška," uvedl Šlachta. Dodal, že sám žil na ubytovně a že lidé u něj byli bezvadní. I proto mu prý kvůli všemu není příliš dobře. „Já mám pocit, že to je druhá amnestie. První dal Klaus. Je tam 400 živých kauz a není možné, aby to nemělo dopad," dodal Kraus.

Byl jsem polista 25 let, postřelili mě - a po 15 minutách byl konec

„Oni si myslí, že jsme debilní. Řeknou, že bude reorganizace a že bude za měsíc. O novém zákonu o státní zástupcích se mluví tři roky," připomněl moderátor. „Když jsem se to dozvěděl, myslel jsem si, že je to p*del," přiznal Šlachta. „Já taky. Ona to p*del je, ale my jsme v ní," myslí si Kraus. Šlachta dodal, že jde o „kdo stojí na jaké straně". Šlachta také dodal, že do něj často „šťouchali". „Prý jsem měl něco s albánskou mafií, pro támhle ty jsem měl fungovat. Toho už bylo tolik.. možná ještě pedofil jsem nebyl," přiznal policista.

„Máme svoje teorie, proč se to dělá, proč teď. Doufám, že jim to stálo za to. Protože pokud tu reorganizaci dělají, měli by se zpovídat hlavně občanům. To je nejdůležitější. Jako policisté nepřísaháme politické straně, ale občanům a státu. A to je to nejdůležitější. Byl jsem postřelený, pracoval jsem po nocích. Policista jsem byl 25 let. A po 15 minutách na prezídiu jsem byl vymletý," dodal Šlachta.

Témata:  Robert Šlachta Jan Kraus Policie ČR

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy