Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzájemná nevraživost Čechů je stále větší. Ke skupině Ztohoven se Horáček vyjádřil kriticky

Skladatel a textař Michal Horáček
Skladatel a textař Michal Horáček
Foto: michalhoracek.cz

Praha – Informace, že recesistická skupina Ztohoven rozstříhala prezidentskou standartu na tisíc malých kousků pobouřil i ty, kteří se jinak k současnému prezidentu Miloši Zemanovi vyjadřují spíše kriticky. Na sociálních sítích si k tomu řekl své i možný prezidentský kandidát a textař Michal Horáček.

Tři muži ze skupiny Ztohoven dnes stanuli před soudem kvůli tomu, že loni na podzim vyměnili na střeše Pražského hradu prezidentskou standartu za obří červené trenýrky. Skupina také oznámila, že ukradenou standartu rozstříhala na 1152 částí. Její kousky pak aktivisté rozdávali lidem v celém Česku

„Moje pětiletá dcera Julie vytváří tajnou řeč, kterou zná jen ona a my, její rodiče. A protože už umí psát, zapisuje nová slova do slovníčku. Je to teda tajný, ale o jednom slově se zmíním: 'honka-bonka'. Znamená to 'ta nejzábavnější zábava, až se z toho člověku třepe hlava'," začal Horáček zeširoka.

Pak se ale zaměřil právě na skupinu Ztohoven. „V branži 'honka-bonka' se v ČR pokouší fungovat jedna skupina, myslím, že si říká umělecká. Věší na Hradě rudé trenýrky, a tak. Ale teď se dočítám, že rozstříhala i prezidentskou vlajku, a to snad na 1152 kousíčků," napsal na sociálních sítích.

Dodal, že jemu to „honka-bonka" nepřijde. „Vlastně: vůbec jsem se nezasmál. Jako čeští občané jsme ze svých daní zaplatili vlajku, která není jen vlajkou současného pana prezidenta, ale i dalších prezidentů a prezidentek. Líbí se mi. Vím, že pan prezident Masaryk ji inspiroval, sám inspirován slovy z apokryfního spisu '3. Ezdráše' . Vím, jakou tradici tím chtěl ustavit. Myslím, inspirativní. Přinejmenším v tom, že není malověrná," uvedl Horáček.

A tak do světa vyslal jednu prosbu. „Prosím pěkně, neničte tu vlajku. Nepatří jen vám, patří nám všem. Možná nemáte současný výkon prezidentské funkce za správný. Jenže přijdou jiné doby, ty se přece střídají. Ta vlajka, odkázaná nám velkým zakladatelem, ať ale zůstává," připomněl.

„Prakticky to teď bude asi takhle: 'Protizemanovští' se rozstříháním vlajky nějak vyjádřili. Tím poskytli 'Prozemanovským' pěknou dávku munice: 'Koukejte', řeknou ti druzí, 'čeho všeho je schopná pražská kavárna a vůbec všichni, co jim nejdeme pod nos. Věčně nám vytýkají neomalenost, a oni sami stříhají vlajku?' A tak se dál prohlubuje ta zákopová válka a nevraživost Čechů vůči Čechům. Nechci to. Máme na víc," dodal jasně Horáček.

Skupinu Ztohoven za rozstříhání prezidentské vlajky zkritizoval i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ztohoven namítli podjatost soudkyně, 'neboť ji jmenoval MZ'.Měl jsem sklony je chápat. Musím teď ale říct, že je to parta militantních hlupáků," napsal na Twitteru.

Ke kauze se často vyjadřuje i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Počin zlodějů ze Sto hoven, kteří zničili standartu českých prezidentů, lze označit jen jedním slovem: prasárna," napsal na Twitteru.

„Skupina Sto hoven se definitivně postavila na roveň nacistům, kteří první zneuctili standartu prezidenta republiky," napsal s tím, že skupinu za čin jistě pochválí pražská kavárna. „Zajímavé bude sledovat reakce politiků, kteří dosud konání Sto hoven zlehčovali," dodal.

Témata:  Michal Horáček Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy