Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi jsou pokrytci, spustil zostra komentátor. Juncker je laciným terčem kritiky

Donald Tusk a Jean-Claude Juncker
Donald Tusk a Jean-Claude Juncker
Foto: European Union

Praha - Ve Velké Británii se ještě nevědělo, kdo se ve skutečnosti stane obětí brexitu, čeští politici ale už měli jasno v tom, že by za brexit měl zaplatit šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Tvrdí to komentátor Jiří Pehe, který poukazuje špatnou vlastnost na české povahy.

Podle Peheho se měl český ministr zahraničí měl před tím, než propadl zápalu boje s Junckerem, porozhlédnout po unii a ověřit si, zda není coby zahraničně-politický představitel jednoho z členských států sám. Zjistil by prý, že v podstatě ano, jakkoliv jistá kritika Junckera zaznívá i jinde.

"A když Zaorálek mluví o tom, že Juncker je překážkou unijní sebereflexe a reforem, měl by být schopen nabídnout i naší sebereflexi a nějaký reformní plán, nikoli jen triviální ujišťování, že nyní není čas na nějakou hlubší integraci," podotkl v Českém rozhlase Pehe.

Máslo na hlavě ale prý mají i politici národních států, přičemž Česko zaujímá v tomto žebříčku přední místo. "Pokud bychom hledali zemi, jejíž politici soustavně házeli písek do unijního soukolí, protože my přeci vždy máme pravdu proti jakékoliv většině, Česko je dobrým kandidátem," tvrdí.

"Česko ze svého postoje „vy dáváte, my bereme, a do ostatních záležitostí nám laskavě moc nemluvte" neslevilo, ani když britský premiér David Cameron objížděl před referendem ostatní členské země a varoval, že kamenem úrazu se mohou stát milióny přistěhovalců z našeho regiónu na britských ostrovech. Česká odpověď byla, že budeme blokovat dohodu Bruselu s Velkou Británií o ústupcích, pokud by měly být ohroženy sociální výhody našich občanů na britských ostrovech," vysvětluje komentátor.

Ani po brexitu podle něj mnozí čeští politici nechápou, že si dál nevystačí se svou obstrukční politikou vůči všemu, co nám nepřináší okamžité výhody. "Nepochopili tak, že když právě Juncker navrhl, že EU by se měla v odpovědi na brexit více integrovat i tak, že všichni její členové přijmou euro, dozajista nehraje sólo hru, ale prezentuje názor, který zřejmě rezonuje v tvrdém unijním jádru," dodal.

Čeští politici se na Junckera za tato slova okamžitě osopili, Pehe ale připomíná, že k přijetí eura jsme se zavázali v přístupové smlouvě, a že naše země de facto plní podmínky pro jeho přijetí. "Prý u nás pro zavedení eura neexistuje politický konsensus. Basta. Unijní závazky jsou nám ukradené," píše.

Juncker je podle Peheho laciným terčem kritiky poměrů v EU, ke kterým přispívá i naše sebestřednost a nedostatek solidarity se zbytkem unie.

Témata:  Jean-Claude Juncker Jiří Pehe EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy