Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mykolog radí, kde najít houby. Pozor na ty jedovaté +VIDEO

Muchomůrka červená (Amanita muscaria), jedovatá houba z čeledi štítovkovitých. Patří k nejznámějším jedovatým houbám, ačkoliv fatální otravy jsou vzácností.
Muchomůrka červená (Amanita muscaria), jedovatá houba z čeledi štítovkovitých. Patří k nejznámějším jedovatým houbám, ačkoliv fatální otravy jsou vzácností.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Jižní a západní Čechy jsou momentálně díky počasí nejlepší regiony pro houbaře. Na kvalitní úlovky narazíte i jinde, musíte si ale zvolit místa, kde v posledních dnech více pršelo.

Z jedlých druhů hojně rostou hřiby dubové, kováře nebo koloděje. Objevovat se začaly i muchomůrky růžovky a šedivky a řada holubinek, mimo jiné holubinka namodralá, mandlová nebo doupňáková. Často mohou houbaři najít i hlívu plicní. Naopak pečárek neboli žampionů moc není.

"Jedlé houby lze nalézt i na stromech, například sýrovec žlutooranžový nebo choroš šupinatý," uvedl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Zdroj: YouTube

Zároveň ale upozornil, že mezi muchomůrkami jsou už i jedovaté druhy jako muchomůrka tygrovaná a nejjedovatější muchomůrka zelené. Vedle toho rostou i jedovaté pečárky zápašné nebo vláknice začervenalé.

Uplynulý červen z hlediska růstu hub hodnotí Landa jako průměrný, některé roky podle něj byly horší. "Jaro se vydařilo, pěkně rostly smrže, kačenky, ucháče, i když moc sněhu v zimě nebylo," doplnil mykolog.

Témata:  houby

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy