Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přeji, aby vám nerozstříhala prapor nějaká parta debilů, řekl Zeman na Vysočině

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Pelhřimov - Prezident Miloš Zeman v rámci návštěvy Kraje Vysočina zavítal do Pelhřimova, kde se narážkou pustil do umělecké skupiny Ztohoven. Nepřímo ji označil za "partu debilů".

Prezident Zeman vystoupil na pelhřimovském Masarykově náměstí a před zraky všech dekoroval na pódiu městský prapor pamětní stuhou. Při slavnostním aktu pronesl: "Přeji, aby vám nerozstříhala prapor nějaká parta debilů." Narážel tím na uměleckou skupinu Ztohoven, která rozstříhala prezidentskou standartu.

Ne náhodou prezident pronesl tato slova právě včera večer. Ve středu totiž rovněž stanuli před soudem tři muži ze skupiny Ztohoven kvůli tomu, že loni na podzim vyměnili na střeše Pražského hradu prezidentskou standartu za obří červené trenýrky. Filip Crhák, Matěj Hájek a David Hons čelí kvůli poškození střechy a zcizení standarty obžalobě z krádeže, poškozování cizí věci a výtržnictví.

Skupina v pondělí oznámila, že ukradenou standartu rozstříhala a její kousky rozdávala lidem v celém Česku. Jeden také věnovala soudkyni Šárce Šantorové. Případem se zabývá Obvodní soud pro Prahu 1. 

Prezident Miloš Zeman akci skupiny nepovažuje za neúctu vůči prezidentovi, ale za neúctu k symbolu české státnosti, jímž prezidentská standarta je. Před touto performancí byla podle něj standarta naposled z Pražského hradu stržena 15. března 1939, kdy přijel do Prahy Adolf Hitler.

Novinářům pak prezident řekl, že čin skupiny Ztohoven bere "jako důkaz extrémní blbosti pachatelů". K možným trestům pro aktéry se nechtěl vyjadřovat s odkazem na nezávislost soudů. "Já jsem sice bývalý prognostik, ale soudcům jsem do jejich řemesla nikdy nemluvil," uvedl.

Témata:  Miloš Zeman Ztohoven

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy