Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prázdniny začínají. Dopravní komplikace se dají čekat u nás, i v zahraničí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha – Žáci a studenti dnes dostali vysvědčení, prázdniny načínají. Spolu s tím začíná také období dopravních komplikací. Ty přes léto čekají nejen na českých silnicích a dálnicích, ale i v zahraničí. Podívejte se s námi, kde můžete čekat potíže.

„V krátkém časovém úseku se na silnice vydají všichni, ti, co potřebují odvézt děti na prázdniny nebo se sami vydávají za odpočinkem. První prázdninový víkend je vždy kritický. Situaci navíc komplikují uzavírky a omezení. To vše přispívá k větší nervozitě, stresu, proto je základem zachovat pevné nervy. Předem musíme počítat s tím, že cesta, kterou běžně jezdíme za nějaký časový úsek, nám bude trvat podstatně, i dvakrát až třikrát, déle. Nestresovat se, když už se do kolony dostaneme, nevybíjet si agresi na ostatních. Stejně nám to cestu neurychlí, a škodíme sami sobě," varuje šéf BESIPu Martin Farář.

Nejproblematičtější je v posledních letech dálnice D1, která vede z Prahy přes Vysočinu, Brno a dále pokračuje směrem na Ostravu. Dálnice D1 se opravuje a na některých úsecích dostavuje. Řidiče tu čekají nepříjemná dopravní omezení a zdržení. Vše komplikují i dopravní nehody, s nimiž je také nutné počítat. „Čas k projetí D jedničky se nedá přesně naplánovat, nehoda může provoz na dálnici i na několik hodin přerušit. Aktuální dopravní informace nejen na dálnici D1 můžete sledovat na adrese http://www.dopravniinfo.cz/. V případě problémů pak ŘSD zavedlo novou telefonní linku pro řidiče 800 280 281," uvádí BESIP v materiálu, který poskytl serveru EuroZprávy.cz.

Opravy na dálnici D1

Úsek 03, Exit 29 Hvězdonice - Exit 34 Ostředek (11.3 – 15.7. 2016)Úsek 06, Exit 49 Psáře – Exit 56 Soutnice (8.6. – 15. 8. 2016)Úsek 18, Exit 134 Měřín – Exit 141 Velké Meziříčí (3.6. – 31.10. 2016)Úsek 22, Exit 162 Velká Bíteš – Exit 168 Devět Křížů (19.6. – 6.8. 2016)Úsek 25, Exit 178 Ostrovačice – Exit 182 Kývalka )21.3. – 9.7. 2016)

Dálnice D1 navazuje pražským okruhem na frekventovanou dálnici D5, která vede z Prahy, přes Plzeň na Rozvadov a navazuje tak na spojení s Německými městy Norimberk nebo Mnichov. Je naší největší spojnicí se západem Evropy. Také zde se můžete setkat s opravami, které vás na trase zdrží.

Opravy na dálnici D5

Kolona řidiče zdrží směrem od Prahy už v Loděnicích, svodidla se opravují u Rokycan.  Částečná uzavírka je hlášená ve Štěnovicích z důvodu údržby a servisu a oprav tunelu Valík mezi 77,4 až 77,8 km.  V Berouně jde o další částečnou uzavírku z důvodu realizace stavby. Jde o úsek mezi 11,2 km až 19,8 km. Levý pás směrem na Prahu se opravuje také u Cerhovic mezi 50,3 km až 41,1 km.

Problémy ale musí řidiči očekávat také z zahraničí 

„První víkend v červenci hrozí dopravní kolaps na většině hlavních tahů směrem na jih Evropy. Za tento stav může začátek letních prázdnin v části Evropy, obrovské opravy nebo stavby nových hlavních tahů, pořádané akce, technické problémy, mimořádná uzavírka a kontroly hranic kvůli migraci. Nejhorší situaci očekáváme v pátek 1. 7. v odpoledních hodinách a v sobotu 2. 7. během celého dne," varuje ÚAMK.

Očekávaná místa přetížení dle ÚAMK:

Česká RepublikaVeškeré výjezdy z Prahy, dálnice D5 u Berouna, silnice I/3 u Benešova, průtah městem České Budějovice, dálnice D1 u modernizovaných úseků a mezi Brnem a Vyškovem, silnice I/38 mezi Jihlavou a Želetavou, výjezd z Brna na Bratislavu, silnice I/43 u Lipůvky

RakouskoVídeň, silnice I/7 mezi městy Poysdorf a Schrick, dálnice A10 u platby mýtného St. Michael, dálnice A8 a A12 u německých hranic, Brennerská dálnice A13 u mýtné stanice Schönberg, dálnice A3 u hranic se Slovenskem, dálnice A9 před tunely Klaus a Gleinalm.

ItálieBrennerská dálnice A22, okolí Milána, příjezd do Bibione a Benátek, okolí města Terst, okolí Janova, Řím

SlovinskoSilnice mezi obcí Ptuj a hraničním přechodem do Chorvatska Macelj, tunel Karawanken

ChorvatskoDálniční tahy v okolí hlavního města Záhřebu, mýtná brána Záhřeb Lučko, dálnice A1 před Zadarem, hraniční přechod na Istrii Dragonja a Rupa

V neděli 3. 7. bude uzavřena Brennerská dálnice

Kvůli zneškodnění dvou 900 kg leteckých pum v blízkosti Brennerské dálnice, bude v neděli 3. 7. od 7 do cca 12 hodin zcela uzavřena Brennerská dálnice A 22 na italské straně mezi Exity Brixen a Sterzing. Stejná uzavírka bude i souběžné silnici SS 12 a na nedaleké železniční trati.

Formule 1 v Rakousku

Tento víkend se jede podnik Formule 1 na okruhu Red Bull Ring v rakouském městečku Spielberg. Proto očekáváme zvýšený provoz na nedaleké Pyhrnské dálnici A9 (Linz - Graz) a rychlostní silnici S6 (Wien - Spielberg).

Italské mýtné v problémech

Tamní správa mýtných bran hlásí, že mají technické problémy na mýtných branách. Prvním problémem je otevření brány bez zaplacení, to však neznamená, že můžete cestovat dále bez platby. Radíme stisknout tlačítko nápovědy a přivolat k sobě obsluhu. Druhým zádrhelem je snížení počtu mýtních stanovišť s obsluhou a nahrazení platebním terminálem. Kvůli tomuto kroku se často tvoří kolony a také velice často dochází bločky papíru na účtenky. Obsluha je tak musí doplňovat a to opět zdržuje průjezd.

Oprava na dálnici v Chorvatsku u ostrova Krk

Oprava dálnice letos znepříjemní cestu turistům směřující na ostrov Krk. Oprava probíhá na dálnici A7 mezi sjezdy Hreljin a Šmrika. Jedná se o poslední úsek před sjezdem k mostu na ostrov Krk.

Problémy kolem Vídně

Na dálnici A23 projíždějící Vídní budou přes léto probíhat rozsáhlé opravy. "Od 10. července do 4. září bude v důsledku prací na dálnici A 23 ve Vídni v Stadlau/Hirschstetten otevřen pouze jeden pruh v každém směru," varuje správce rakouských dálnic ASFINAG. Úsek na levém břehu Dunaje leží uprostřed města a navazují na něj tahy na jih.

ASFINAG doporučuje místo objet po dálnici A5 North/Weinviertel až ke křižovatce Eibesbrunn, následně po vnějším vídeňském okruhu S1 na dálniční křižovatku Korneuburg West a tam najet na dálnici A 22 Donauufer směrem na Vídeň. Tato objízdná trasa platí také pro opačný směr Sever/Brno.

Přetížení hlavních Evropských tahů

„Turisté cestující vozidlem po Evropě za svou dovolenou musí letos v létě počítat s přetížením těchto hlavních tahů. Přetížení hlavních tahů je způsobeno několika důvody jako například nedostatečná kapacita komunikace, dopravní omezení nebo hraniční kontrola. Kolony se dají na těchto tazích očekávat hlavně od pátku do neděle," varuje řidiče ÚAMK.

Nizozemí

A1 GÜG Bentheim/D - Amsterdam, A4 Amsterdam - Den Haag - Rotterdam, A7 GÜG Bunde/D - Groningen - Amsterdam, A12 GÜG Emmerich/D - Utrecht - Den Haag a A67 GÜG Venlo/D - Eindhoven - GÜG Ersel/B.

Belgie

A1 Antwerpen - Brüssel, A3 GÜG Eynatten-Aachen/D - Lüttich - Brüssel, A10 Brüssel - Oostende, A14 Antwerpen - Gent - Kortrijk a A21 GÜG Ersel/NL - Antwerpen.

Rakousko

A1 Salzburg - Wien, A4 Wien - Nickelsdorf, A10 Salzburg - Villach, A12 Kufstein - Innsbruck, A13 Innsbruck – Brenner, A23 Wien a B179 Füssen - Reutte - Nassereith.

Švýcarsko

A2 Gotthardtunnel, A13 San Bernardino, A1 St. Gallen - Zürich – Bern, A3 Basel - Zürich - Chur.

Itálie

A22 Brenner - Modena, A23 Villach - Udine, A4 Brescia - Verona - Venedig – Triest - Dragonja, A7 Milano - Janov, A9 Chiasso – Milano a město Milano.

Francie

A36 / A39 / A7 Mühlhausen - Dole - Lyon - Orange, A9 Orange - Nimes - Montpellier – španělská hranice, A8 na Côte d'Azur z Monaka do Aix-en-Provence a A6 z Dijon do Lyon u tunelu "Fourviere".

Chorvatsko

A2 Macelj – Zagreb, A3 obchvat Zagrebu, A1 mýtná brána Zagreb-Lučko - Karlovac, A1 tunely před Zadarem, most na ostrov Krk a hraniční přechody Rupa, Dragonja, Macelj a Letenye.

Slovinsko

A2 Karawankentunnel - Ljubljana – Zagreb, A1 Ljubljana – Koper a cesta od rakouské hranice přes Maribor, Pruj a Macelj.

Maďarsko

A1 Wien/Nickelsdorf – Budapest, M0 obchvat Budapešti a M7 Budapest - Balaton.

Témata:  dálnice doprava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy