reklama

Resort práce a sociálních věcí plánuje v návrhu novely zákoníku práce zvýšení pracovněprávní ochrany zaměstnanců pracujících na dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti. Konkrétně by se mělo jednat například o garanci minimálního nepřetržitého denního odpočinku, odpočinku v týdnu a přestávek v práci na jídlo a oddech.

Ministerstvo také počítá s právní úpravou noční práce, evidence výkonu práce, maximální délky vyrovnávacího období u dohody o pracovní činnosti nebo s úpravou maximálního limitu týdenní pracovní doby u mladistvých zaměstnanců a se zahrnutím odměn z dohod pod ochranu systému nejnižších úrovní zaručené mzdy.

Server EuroZprávy.cz zjistil, že ve výše uvedených oblastech má dojít k nastavení pracovněprávní ochrany srovnatelné se zaměstnanci v pracovním poměru. "Dohody jsou zaměstnavateli zneužívány k zaměstnávání zaměstnanců při plnění jejich úkolů v podobném rozsahu, jako u zaměstnanců v pracovním poměru - tedy srovnatelných zaměstnanců, a proto jsou opatření směřující uvedeným směrem namístě a odpovídají požadavkům právních předpisů Evropské unie," uvedla tisková mluvčí resortu Miluše Trefancová.

Uvedené změny se tak dotknou řady firem i brigádníků, ministerstvo ale uklidňuje, že chystané návrhy nevylučují a nebrání dalšímu používání dohod, zejména ke krátkodobému zaměstnávání formou brigády. O dalších opatřeních navíc resort v tuto chvíli neuvažuje.

Změny se dotkou i uchazečů o zaměstnání

Jak jsme informovali už dříve, ministerstvo práce a sociálních věcí se také chystá práci na dohodu zrušit u uchazečů o zaměstnání vedených v evidenci ÚP. V novele zákona, kterou v současné době projednává vláda, je totiž navrhováno úplné vypuštění možnosti vykonávat nekolidující zaměstnání na základě dohody o provedení práce.

"Zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebude bránit výkon činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy, nebo výkon činnosti na základě dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční odměna nebo odměna připadající na 1 měsíc, za období, za které přísluší, nepřesáhne polovinu minimální mzdy, tj. v současné době částku 4 950 Kč," sdělila serveru EuroZprávy.cz Trefancová.

V praxi to znamená, že uchazeči o zaměstnání vedení v evidenci Úřadu práce nebudou mít v budoucnu možnost přivydělat si formou dohody o provedení práce. Vedení v evidenci ale podle vyjádření resortu nebude bránit výkonu činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud tedy měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy. Podobně bude nadále možné si přivydělat formou dohody o pracovní činnosti.

Obdobně podle návrhu také nebude možné zaregistrovat se jako nový uchazeč o zaměstnání na Úřadu práce ve chvíli, kdy má dotyčný brigádu formou dohody o provedení práce. "Existence pracovněprávního vztahu založeného dohodou o provedení práce bude překážkou pro zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání," podotkla tisková mluvčí resortu.