reklama

Do Martínkova, který letos získal titul Vesnice roku, přijel prezident v průběhu své třídenní návštěvy Vysočiny. Při diskuzi se Zeman s jedním z protestujících dostal do slovního konfliktu. 

Miroslav Skalický, který je známým místem soudobého undergroundu, se zajímal o to, jak pokročilo hledání článku „Hitler je gentleman", za jehož autora Zeman dříve označil Peroutku. „Už jsme jich našli asi pět a byly publikovány na naší internetové stránce," opáčil mu prezident.

Skalický však připomněl, že mezi nimi nebyl ten, o němž prezident tvrdil, že ho četl. To sice prezident uznal, zároveň ale dodal, že jsou daleko horší. „Jsou například o tom, že Hitler je největší vůdce německého lidu v německých dějinách, že musíme spolupracovat s Velkoněmeckou říší," uvedl Zeman.

Skalický byl poté moderátorem vyzván, aby vrátil mikrofon. „Na nic jste mi neodpověděl, vracím mikrofon stádu," řekl Zemanův odpůrce. „Řekl jste stádu? Takže vážení občané, tento člověk vás považuje za stádo. Tento člověk je proto vůl," reagoval Zeman, čímž si vysloužil potlesk většiny přítomných.

Červené karty byly podle Skalického pokusem o vyjádření názoru druhé strany. „Říkal, že zodpoví všechny otázky, a nakonec ze mě udělal vola. Budiž, lidem se to líbilo, zatleskali mu. Čekal jsem, že to tak dopadne," řekl Skalický novinářům.