reklama

Sobotka se také domnívá, že základní dvouletá lhůta nemusí stačit pro vyjednávání podmínek pro odchod Britů z unie. Jednání s Brity prý nezačnou dřív než na podzim, když odstupující britský premiér David Cameron nechal oficiální oznámení o vystoupení na svém nástupci.

Výsledek britského referenda označil za závažné a zřejmě nevratné rozhodnutí. Evropská unie musí podle premiéra prokázat základní jednotu a stabilitu. „Britské rozhodnutí neznamená konec Evropské unie. Zbylých 27 zemí jasně potvrdilo, že má zájem v této unikátní spolupráci pokračovat," řekl. Všechny důsledky se podle něj zatím nedají odhadnout, ani vyčíslit.

Premiér také uvedl, že pro budoucí uspořádání vztahů mezi Evropskou unií a Velkou Británií je třeba hledat vyváženou dohodu, která nepoškodí ekonomické zájmy ani práva občanů dalších zemí. Podmínkou pro přístup Britů na evropský vnitřní trh musí podle něho být důsledné zachování čtyř základních svobod, tedy volného pohybu osob, služeb, zboží a kapitálu.

„Evropská unie nemůže zůstat stejná," uvedl Sobotka. Musí být podle něho přitažlivější, méně byrokratická a musí získat větší podporu občanů. Ministerský předseda se vyslovil taky pro posílení Evropské rady.

Připomněl, že i lidé z Česka musí mít stejné podmínky jako Britové. „A musí jednoznačně do budoucna platit, že naši občané, kteří žijí a pracují ve Velké Británii, budou mít stejné podmínky jako Britové, kteří pracují tady u nás v České republice," pokračoval Sobotka. V nejbližších nejméně dvou letech se podle něho nemění nic.