Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horníci ze severu Čech chtějí stejné finanční kompenzace jako ti z OKD

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Most - Severočeští horníci chtějí stejné finanční kompenzace jako ti z dolů OKD, které jsou v úpadku. To znamená až 8 tisíc korun měsíčně po dobu až pěti let.

Zatímco horníkům z OKD už vláda peníze schválila, o příspěvcích pro jejich kolegy ze severu Čech budou nejvyšší vládní představitelé jednat koncem července. Zaměstnanci dolů na severu Čech mluví o diskriminaci, protože oni prý o práci přijdou vinou vlády, která odmítla zrušit těžební limity.

Horník jako horník. Havíři z Mostecka chtějí stejné podmínky, které vláda slíbila zaměstnancům hlubinných dolů na severu Moravy. To znamená až 8 tisíc měsíčně po dobu až pěti let poté, co přijdou o práci.

"Když teda podpořili horníky tam, kde se krachuje, tak by měli podpořit horníky tam, kde nemůžou těžit z rozhodnutí vlády," má jasno ústecký hejtman Oldřich Bubeníček.

Těžba v některých dolech na severu Čech může pokračovat do roku 2024, poté musí skončit. Vláda totiž začátkem roku odmítla posunout hranice území, kde se smí uhlí těžit.

Kvůli vládnímu zamítnutí prolomení limitů těžby v dole na Mostecku přišlo o práci téměř 40 lidí, do budoucna jich ale může být mnohem víc - skoro dva tisíce.

To znamená až čtvrt miliardy na finanční kompenzace pro horníky. Vláda prý bude o příspěvcích pro mostecké horníky jednat. Ministr financí Andrej Babiš ale dlouhodobě odmítá horníkům povrchových dolů příspěvky schválit.

Témata:  horníci OKD

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy