Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novinka: Pro kandidaturu na prezidenta má stačit jen 8000 podpisů. Projde novela kabinetem?

Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Legislativní rada vlády v čele s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (ČSSD) doporučila kabinetu schválit novelu ústavy a volebních zákonů. Pro kandidaturu na prezidenta má stačit jen 8000 podpisů místo 50 tisíc, všechny ale budou muset být úředně ověřené.

Novela z dílny ministerstva vnitra počítá s tím, že občané si budou muset obstarat ověřený podpis nebo odeslat prohlášení o podpoře z datové schránky nebo prostřednictvím kontaktního místa veřejné správy, tedy pracoviště CzechPoint.

Variantní řešení počítá se zachováním podpory kandidátů formou petice. Její signatáři by ale k podpisu museli připojit číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu. Nadále by ale v obou případech platilo to, že uchazeči o Hrad bude stačit podpora 20 poslanců nebo deseti senátorů.

Podobu novel nakonec určí Parlament. Někteří zákonodárci z ČSSD i ODS už dříve doporučovali mimo jiné zvýšit počet požadovaných podpisů, 8000 se jim zdálo málo.

Témata:  prezident ČR Jiří ml. Dienstbier Ústava České republiky

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy