Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novinka: Pro kandidaturu na prezidenta má stačit jen 8000 podpisů. Projde novela kabinetem?

Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Legislativní rada vlády v čele s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (ČSSD) doporučila kabinetu schválit novelu ústavy a volebních zákonů. Pro kandidaturu na prezidenta má stačit jen 8000 podpisů místo 50 tisíc, všechny ale budou muset být úředně ověřené.

Novela z dílny ministerstva vnitra počítá s tím, že občané si budou muset obstarat ověřený podpis nebo odeslat prohlášení o podpoře z datové schránky nebo prostřednictvím kontaktního místa veřejné správy, tedy pracoviště CzechPoint.

Variantní řešení počítá se zachováním podpory kandidátů formou petice. Její signatáři by ale k podpisu museli připojit číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu. Nadále by ale v obou případech platilo to, že uchazeči o Hrad bude stačit podpora 20 poslanců nebo deseti senátorů.

Podobu novel nakonec určí Parlament. Někteří zákonodárci z ČSSD i ODS už dříve doporučovali mimo jiné zvýšit počet požadovaných podpisů, 8000 se jim zdálo málo.

Témata:  prezident ČR Jiří ml. Dienstbier Ústava České republiky

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy