Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká armáda drží pohotovost v uskupení EU, mohou zasáhnout do 6000 km od Bruselu

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Čeští vojáci se dnes zapojili do pohotovosti v rámci bojového uskupení EU, takzvané Battle Group, pod vedením Německa. Ve čtvrtek ukončila svou pohotovost společná skupina zemí V4.

Bojové uskupení EU je vojenskou jednotkou, kterou má k dispozici vedení Evropské unie. Není tak součástí struktur NATO. Na vytvoření Battle Group se vždy dohodne několik evropských států. Jednotlivá uskupení se střídají po šesti měsících. Součástí jsou kromě zástupců armád ČR a Německa také Rakušané, Chorvati, Irové, Nizozemci a Lucemburčané. Celkem bojovou skupinu tvoří 3600 vojáků.

Armáda ČR pro uskupení sil, které jsou připraveny v případě potřeby zasáhnout do 6000 kilometrů od Bruselu, vyčlenila 250 vojáků.

Zároveň ve čtvrtek ukončila svou pohotovost společná bojová skupina zemí visegrádské čtyřky. Do této skupiny bylo vyčleněno 3700 vojáků z Polska, České republiky, Maďarska a Slovenska.

"Český příspěvek byl po polské straně druhý největší. Při formování bojového uskupení V4 jsme v souladu s jeho potřebami vycházeli ze specializací, ke kterým se v Evropské unii i NATO dlouhodobě hlásíme. Vedoucí roli jsme převzali v oblasti zdravotnické a logistické podpory," uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Další společná bojová skupina sestavená zeměmi Visegrádu se plánuje na rok 2019.

Témata:  Armáda České Republiky EU

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.