Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vlastní dům jako nepřítel pro alergiky. Jak ho zařídit, aby se vám žilo lépe?

Ženy, ilustrační fotografie
Ženy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Alergie patří mezi nejrozšířenější nemoci. Zvláště v případě alergií na roztoče nebo prach, kterou začíná trpět stále více lidí. Často bývá hlavním nepřítelem alergika jeho vlastní dům.

Samotní roztoči jsou pro člověka neškodní. Potíže způsobují výměšky roztočů. Ty se spolu s prachem usazují v bytě a u přecitlivělých lidí vyvolávají alergickou rýmu a kýchání. Šanci na zlepšení situace osoby s touto diagnózou proto zvyšuje nezbytná investice do proměny ložnice i časté uklízení a praní. Křesla a pohovky nakupujte z kožené látky nebo s povrchem, který sundáte a vyperete.

Základem je čistá postel

Roztoči mají rádi teplo, živí se kožními šupinami i některými textilní vlákny, například z vlny. Dokonalým prostorem pro množení roztočů je proto postel. V lůžku se starými matracemi, mohou lidé pravidelně usínat až s několika miliony roztočů.

Pokud jste alergičtí, při koupi postele necháte v obchodě více peněz. Spát musíte na kvalitní matraci, která by měla splňovat ty nejhygieničtější požadavky. Určitě kupujte takové, které mají potah z mikrovlákna a dá se jednoduše sundat a vyprat. Přírodní materiály jsou vždy sázkou na jistotu – zcela prodyšné, neblokují kožní dýchání a přispívají ke správné funkci lidského metabolismu.

Staré déle než pět let používané matrace doporučují lékaři vyměnit za nové. Koupit se dají i speciální zdravotní matrace určené přímo pro alergiky. Jejich cena je ale poměrně vysoká, stojí od 7 do 10 tisíc korun. Lékaři doporučují koupit povlak proti roztočům, který starou matraci s kolonií roztočů dokonale izoluje. Povlečení peřin je nezbytné pravidelně vyměňovat a prádlo prát při teplotě minimálně 60˚C.

Prevence proti prachu

Vysávat je potřeba velmi důkladně, a to alespoň jednou za týden. Při úklidu je nutné používat prostředky na vlhké stírání prachu. I nevhodně zvolená podlaha může být domovem alergenů. Zapomeňte na koberec od zdi ke zdi. Alergeny si v něm přímo libují. Byt si zařiďte jednoduchým nábytkem, který jednoduše setřete. Záclony jsou nejlepším lapačem prachu a je vhodné nahradit je žaluziemi, které jsou lépe udržovatelné a prachu se na nich nebude tolik dařit. Ze stejných důvodů dejte přednost malbě před tapetami.

Nezapomeňte doma větrat a uklízet

Pravidelné větrání je pro udržování zdravého prostředí také velmi důležité. Alergici by měli dvakrát do týdne vysávat a dokonce i vytírat. Čistící prostředky musí být hypoalergenní bez vůně a jednotlivé hadry a houbičky pravidelně perte v pračce, ať se v nich netvoří bakterie nebo plísně.

Témata:  alergie zdraví bydlení

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy