Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek a další vrací úder Zemanovi: Je hrozba státu, není při smyslech, musíme ho ignorovat

Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman se nechal slyšet, že udělá všechno pro to, aby bylo uspořádáno referendum o setrvání Česka nejen v Evropské unie, ale i v Severoatlantické alianci. To vyvolalo bouřlivé reakce ze strany některých českých politiků.

„Pan prezident chce odvést naši zemi někam úplně jinak. A navíc ani nezná elementární čísla (jak čtenáři mého FB vědí, pozice je nižší než 200 mld. ročně - třeba jde o to, že až zjistí, že to je tak, sdělí, že by hlasoval opačně)," komentoval na Faceboku europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer s odkazem na údajnou částku, kterou Česko podle Zemana ročně od EU získá.

„Možná, že někteří nesdílejí můj názor na to kam nás chce zavést (vycházím z jeho postojů k Rusku pana Putina), ale nepochybně jinam, než kde dnes jsme. Hazardovat s referendem je šílená myšlenka. Platí to pro EU, kde panem prezidentem nezmíněné ekonomické přínosy našeho členství (zejména přístup na trh) jsou ještě důležitější, ovšem myšlenka na referendum o NATO v dnešní době nemůže člověka, který je při smyslech a kterému jde o zájem našich občanů, snad ani napadnout," tvrdí politik.

Povinností vlády je podle něj toto zcela jasně komentovat a se zamyslet nad tím, jak se k Zemanovi stavět. „A odpovědné politické strany by se nad návrhem zákona měl\ opravdu vážně zamyslet.... Mí slovenští kolegové nám radí, že takovéhoto prezidenta je třeba ignorovat. Mají myslím pravdu, ale tohle 'je daleko za hranou'," dodal.

Poslanec hnutí ANO Jiří Zlatuška to okomentoval stručně: „Prezident ničitel".

Svými návrhy na referenda o vystoupení ČR z EU a NATO se M.Zeman definitivně stal vážnou bezpečnostní hrozbou našeho státu.

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) 1. července 2016

 

Ostře se proti nápadu ohradil také šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Svými návrhy na referenda o vystoupení ČR z EU a NATO se M. Zeman definitivně stal vážnou bezpečnostní hrozbou našeho státu," napsal na Twitteru.

„Nebyl jediný důvod vytahovat referendum o vystoupení z NATO. Přesto to prezident Zeman udělal, aby udělal v Kremlu radost," myslí si Jakub Janda z Think-tanku Evropské hodnoty.

Témata:  Miloš Zeman Miroslav Kalousek Luděk Niedermayer

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.