reklama

Podle Kalouska je nebezpečné zejména to, že přichází mnoho regulace najednou. „Vždy je to zdůvodňováno nějakým ušlechtilým důvodem, ale vždy to má za cíl jednu jedinou věc: odebrat občanovi kus jeho osobní svobody, popřípadě získat ho mnohem víc pod kontrolu státní moci. Ať už je to prolomení domovní svobody, ať už je to cenzura internetu, ať už je to otázka neskutečného množství registrů, kde zjišťuje státní moc o občanovi úplně všechno včetně jeho intimních chorob," vysvětloval.

Vláda je podle něj posedlá sběrem dat od svých občanů, snaží se jim prý dát najevo, že „o něm víme tolik, že by měl radši držet ústa a krok". „A mnozí z vás, kteří tomu dnes tleskáte a kteří pro to zvedáte ruce, můžete být budoucí obětí tohoto režimu, neboť pes od vlka liší se pouze obojkem, na němž bývá zhusta oběšen, jak z historie známe. Kolegové, prosím, vzpamatujte se," burcoval předseda TOP 09, za což sklidil potlesk od část přítomných poslanců.

A na jeho slova po jednání na sociálních sítích zareagoval Komárek. „Vyprávěl jsem vám už o Kalouskovi? Že ne? Tak poslyšte. Dneska zakončil jeden ze svých projevů takto: 'Pes se od vlka totiž liší jen obojkem, na němž bývá zhusta oběšen.' Na první pohled elegantní. Ale z hlediska pravdivosti?" pustil se do Kalouska.

„Takže mops a čivava se liší od vlka jen obojkem? Westík, softík, bišonek, levretka... spíš se to podobá králíku či morčeti :-). A co psi divocí? Ti obojek nosí? A mimochodem, všimli jste si, že by vaši známí zhusta věšeli své miláčky na obojcích, nebo je to spíš tak, že je pouští navolno i tam, kde by ten obojek měli mít? Proč to vlastně píšu? Protože s pravdivostí všech Kaldových plamenných projevů o údajném omezování svobody v zemi se to má naprosto přesně jako s pravdivostí tohoto bonmotu o psu a vlku," dodal Komárek.