Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Speciální tým Kobra obvinil dalších pět lidí ve své první kauze okolo obchodů s nanodisky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V kauze fiktivních obchodů s nanodisky je kvůli daňovým podvodům za téměř 200 milionů korun celkem stíháno devět lidí. Pět osob speciální tým Kobra nově obvinil také z praní špinavých peněz.

Jde o jednu z prvních kauz, kterou speciální tým pro boj s daňovou kriminalitou začal před dvěma lety vyšetřovat.

Skupina devíti obviněných předstírala obchody s nanodisky, které jsou teprve ve fázi výzkumu a nejsou na trhu. Podle vyšetřovatelů vytvořili účelovou síť čtyř obchodních firem a předstírali vývoz zboží na Kypr. Pak po státu žádali vrácení daně téměř 200 milionů korun, z toho se jim podařilo získat zhruba 50 milionů. Většině z nich hrozí za krácení daní až deset let vězení.

Peníze měly být kvůli zatajení ihned rozděleny na částky v řádech milionů či stovek tisíc a vyvedeny na několik různých bankovních účtů. "Z nich pak měly být vybírány v hotovosti či posílány na další bankovní účty," doplnil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle policistů tak nově obvinění chtěli zahladit stopy po trestné činnosti. Pětici za to hrozí až osm let vězení.

Daňová Kobra je společný tým Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, Generálního finančního ředitelství a Generálního ředitelství cel. Zástupci Daňové Kobry si operativně vyměňují informace, díky nimž rychle tipují kauzy daňových úniků a dokonale koordinují jednotlivá řízení. Hlavním cílem fungování společného týmu je zajištění řádného výběru daní, vrácení nezákonně získaných prostředků do státního rozpočtu a postih pachatelů.

Témata:  kobra krácení daní Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy