Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejbohatší poslanci? Vede Faltýnek a Okamura, ukázal sněmovní registr

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Podle majetkového oznámení patřil loni k poslancům s nejvyššími příjmy Tomio Okamura (SPD). Ze sněmovního registru vyplývá, že si mnozí zákonodárci pořizují nemovistosti, často také nakupují auta.

Okamura loni získal díky podnikání zhruba osm milionů korun. Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek dostal 2,38 milionu korun jako člen představenstva skupiny Agrofert, kterou vlastní šéf hnutí a ministr financí Andrej Babiš. Obsah Babišova loňského oznámení ještě není v registru přístupný, stane se tak po formální kontrole členy mandátového a imunitního výboru.

Koupi domu za 5,8 milionu korun zapsal do prohlášení Jan Chvojka (ČSSD) spolu s hypotékami asi za pět milionů. Za 4,6 milionu korun koupil dům jeho stranický kolega František Adámek a dům za 2,5 milionu si pořídila Miroslava Němcová (ODS). Majitelem bytu za dva miliony korun se stal Milan Brázdil (ANO). Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) pořídil pozemek o výměře sedm metrů čtverečních v hodnotě 7000 korun.

Někteří poslanci se nemovitostí naopak zbavovali. Martin Plíšek (TOP 09) prodal byt za šest milionů a předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura za 2,4 milionu korun.

Hned několik poslanců loni investovalo do automobilu. Ivana Pilného (ANO) a Martina Novotného (ODS) spojuje nejen členství v hospodářském výboru, ale i to, že v oznámení uvedli konkrétní značku pořízeného vozu. V obou případech to bylo BMW.

Jiným způsobem uložil skoro čtvrt milionu ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) - investoval je do dluhopisů jedné z bank. Naopak ministr dopravy Daň Ťok (ANO) prodal akcie firmy Skanska, kterou dříve vedl; vydělal na nich asi 340.000 korun.

Jiří Zlatuška vykázal mzdu z Masarykovy univerzity 1,7 milionu korun a Marie Benešová (ČSSD) si přivydělala asi 600.000 korun jako advokátka.

Poslanec Jan Birke (ČSSD) uvedl, že vede dozorčí radu Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce, jejímž prezidentem je Jaroslav Tvrdík. Za funkci dostal Birke podle prohlášení 960.000 korun. Zajímavostí je oznámení Jany Pastuchové (ANO), která má v Německu úvěr 20.782 eur na výstavbu rodinného domu.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Tomio Okamura majetková přiznání

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.