Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko má vrátit do eurofondů 17 milionů korun

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česko se bude bránit u Evropského soudního dvora proti rozhodnutí Evropské komise, podle kterého musí vrátit do evropských fondů přibližně 17 milionů korun.

Návrh ministerstva zemědělství dnes schválila vláda. Důvodem vracení peněz mají být nedostatečné kontroly investic do vinic mezi lety 2009 a 2013.

Podle komise mělo ministerstvo kontrolovat všechny investice, podle názoru českého státu jenom zlomek z nich. Česká strana se domnívá, že kontroly prováděla řádně, jak jí uložila evropská legislativa. Proto se chce u soudu bránit.

Půjde tak o druhou žalobu v krátké době. Vláda na začátku června schválila, že se ČR bude soudit u Evropského soudního dvoru kvůli vracení zemědělských dotací. ČR má vrátit do rozpočtu unie přibližně 800 milionů korun kvůli nedodržení dotačních pravidel u zemědělců.

Témata:  Ministerstvo zemědělství České republiky eurofondy vláda

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy