Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečné silnice v Česku: Krajnice zarůstají trávou a jsou nepřehledné. Proč se situace neřeší?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: ŘSD ČR

Praha - Krajnice podél silnic se v těchto dnech mění ve velmi nebezpečná místa. Nejsou totiž posekané a přes vysokou trávu a křoví není dobře vidět na ostatní účastníky provozu. Tyto problémy jsou téměř po celé republice a to hlavně podél dálnic a silnic prvních tříd, jejichž údržbu spravuje Ředitelství silnic a dálnic. Jeho úředníci totiž nestihli, v některých krajích, dokončit výběrová řízení na údržbu kolem komunikací.

Jako v džungli. Dopravní značky se ve vysoké trávě ztrácejí. Patníky , svodidla a další bezpečnostní prvky nejsou vidět vůbec. Takhle to vypadá třeba podél silnice první třídy z Jihlavy na Havlíčkův Brod. Okraje silnic tam letos ještě nikdo neposekal.

Tráva okolo silnic je vysoká 150 centimetrů a to je hodně nebezpečné. Auto, kterému byste měli dát na křižovatce přednost, přes vysokou trávu téměř nevidíte. A o motorce nemluvě.

Sekání trávy a křovin tam má na starost ředitelství silnic a dálnic, které problémy přiznává. Ty se dokonce týkají dálnic a silnic prvních tříd v rámci celého kraje. "Nestihli jsme na Vysočině dokončit výběrové řízení na údržbu okolo silnic," přiznal mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Vysočina ale není jediná, která řeší tento problém. Podobně to vypadá třeba na výjezdu z Liberce na Prahu. Kvůli přerostlé trávě nejsou na středovém pásu vidět patníky ani svodidla.

Výběrová řízení na údržbu okolo dálnic a silnic první tříd se nestihla zadat včas prakticky ve všech krajích a to prý jednak kvůli tomu, že ředitelství silnic a dálnic je vyhlásilo později než v letech minulých a také ti, co o provádění těchto prací měli zájem, různým dotazováním výběrová řízení neúměrně prodlužovali. "Ano, mohli jsme to zadat dříve, nicméně každá ta zakázka je v nějakém konkrétním harmonogramu připravována," brání se mluvčí ŘSD Rýdl.

Ředitelství silnic a dálnic slibuje, že během července už ve všech krajích výběrová řízení na údržbu okolo silnic dokončí, a tak nejpozději v srpnu by prý okolo dálnic a silnic prvních tříd po celé republice mělo byt už vše upravené.

Navíc ředitelství silnic a dálnic už v těchto dnech na ty nejnebezpečnější úseky podle slov svého mluvčího posílá techniku a ta okolí silnic upravuje. Práce jdou ale pomaleji - protože údržba se musí dělat postupně a po malých úsecích tak, aby se na tyto zakázky nemuselo ředitelství silnic a dálnic vypisovat nová výběrová řízení, což mu při větších zakázkách ukládá zákon.

Témata:  silnice dálnice silnice Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy