Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko má novou hlavní hygieničku. Tady je její plán

Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Strategie boje proti nákaze HIV, jíž v Česku strmě přibývá, či reakce na letošní vysoký výskyt klíšťat jsou priority nové hlavní hygieničky Evy Gottvaldové.

Bude také pokračovat v programu Zdraví 2020, který zahrnuje hlavní úkoly hygienické služby v Česku v ochraně zdraví obyvatel. Gottvaldová to dnes řekla novinářům při přebírání funkce po svém předchůdci Vladimíru Valentovi. Personální čistky nechystá.

"Chci navázat na vše dobré, čeho bylo v hygienické službě dosaženo," uvedla s tím, že materiály od Valenty nyní přebírá a s rozsahem svých úkolů se seznamuje. Cílem bude, aby stát adekvátně reagoval na nové výzvy, k nimž se řadí právě narůstající výskyt HIV a letošní rekordní počty nákaz od klíšťat. Co se týče požadavků na rozpočet, zatím přesné představy nemá.

Valenta k tomu uvedl, že hygienická služba hospodaří ročně s 1,4 miliardami korun, je to téměř o půl miliardy korun méně, než před obdobím velkých škrtů. V nejbližších dvou až třech letech by měla hygienická služba získat pro své dobré fungování tyto peníze zpět.

Témata:  zdravotnictví Svatopluk Němeček

Aktuálně se děje

16. června 2024 12:34

Český turistický autobus havaroval na Islandu! Na místě zasahoval vrtulník

Na Islandu v pátek vážně havaroval autobus s českými turisty, informovala cestovní kancelář. Pro několik zraněných letěl na místo nehody vrtulník, pět pacientů se má nacházet na jednotce intenzivní péče. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy