Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku to smrdí, říkají Němci. Server pátral, kde je pravda

Unipetrol
Unipetrol
Foto: unipetrolrpa.cz

Praha - Němečtí obyvatelé saského příhraničí si několik let stěžují na zápach, který se k nim dostává z Ústeckého kraje na severu Čech. Podle nich jsou zdrojem emisních látek provozy společnosti Unipetrol, ta se ale nařčení brání a vysvětluje, na jaké bázi provoz funguje.

Jak už server EuroZprávy.cz s odkazem na idnes.cz upozornil dříve, jde o problém, který trvá roky. Sasové si v pravidelných periodách, zejména v období zimy, stěžují, že k nim ze severu, podle nich zřejmě od Záluží, jde zápach. Nikdy se ale nepodařilo nic zjistit a prokázat. 

Nepříjemný odér je podle Němců spojován zejména s průmyslovými podniky na severu Čech. "Za zdroj emisí látek vyvolávajících pachový vjem jsou obvykle označovány německou stranou provozy společností UNIPETROL RPA, s.r.o., Česká rafinérská, a.s. a Sokolovská uhelná, a.s. Výzkum provedený německou stranou v oblasti Krušnohoří a Vogtlandu však nepřinesl žádné konkrétní výsledky. Nepodařilo se jednoznačně zjistit původce hlášených zápachových příhod, resp. nebyl s jistotou prokázán původ zápachu z české strany. Všechny jmenované provozy mají vydaná povolení podle zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci, na jehož základě musí splňovat požadavky nejlepších dostupných technik (tzv. BAT), které jsou pro všechny členské státy EU stejné. Provoz České rafinerské a.s. v Záluží i nedalekého Unipetrolu je sice v bezprostřední blízkosti pachově postižitelný, nicméně zatím neexistuje vysvětlení pro přítomnost zápachu v 10 km a více vzdálených obcích na německé straně hranice, aniž by byl stejný zápach zaznamenán na české straně," sdělila serveru EuroZprávy.cz Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.

Unipetrol sice přiznává, že stížnosti se objevují už téměř 19 let, že by za zápachem stály její firmy ale společnost popírá. "Zástupci výrobních společností v Chemparku Záluží, které jsou součástí skupiny Unipetrol, se od roku 1997, kdy se začaly stížnosti na německé straně objevovat, velmi aktivně zapojovali do činnosti česko-německé pracovní skupiny. Tato skupina, složená ze zástupců kontrolních, správních a odborných úřadů, podniků a místní správy, byla do dnešní doby několikrát opakovaně aktivována, vždy když došlo ke zvýšení četnosti stížností na německé straně hranic," vysvětlil serveru EuroZprávy.cz manažer tiskového oddělení Mikuláš Duda.

Ze strany byla podle něj vždy poskytována maximální součinnost při hledání možného zdroje zápachu. "Naše společnost za toto období umožnila provedení nezávislých měření na vytipovaných zdrojích znečišťování ovzduší, poskytla pro měření kvality ovzduší vlastní mobilní laboratoř, umožnila opakované návštěvy zástupců českých i německých správních úřadů, zástupců médií, poslanců Bundestagu apod. Českými i německými odborníky bylo prováděno měření kvality ovzduší na české i německé straně hranic, v blízkém i vzdálenějším okolí Chemparku, byla zpracována řada odborných studií, ale nikdy nebyla jako zdroj možného zápachu potvrzena chemická výroba v Záluží. Vždy byla identifikována jako potenciální zdroj. Nikdy nebyla identifikována látka, případně látky, které by měly být zdrojem zápachu a v průběhu celého období se dle stěžovatelů charakter zápachu měnil," dodal.

Češi se snaží, stížnosti ověřují

Zápach vadící německým obyvatelům České republice není lhostejný. Úřady opakovaně nabízí spolupráci ohledně ohlašování mimořádných stavů, vyhodnocování zápachových epizod a diskuse s provozovateli zdrojů. Německá strana je podle ministerstva životního prostředí v maximální míře informována o mimořádných stavech a nastalých situacích na zdrojích pomocí ohlašovacího systému Ekologického centra Most. Veškeré technologické změny, odstávky a revize zařízení jsou navíc zveřejňovány v českém a německém jazyce.

"Stížnosti jsou obvykle ověřovány Českou inspekcí životního prostředí, a to jak na teoretickém místě vzniku (obvykle některý ze jmenovaných podniků), tak i přímo na hranici s Německem, kde se bohužel zatím nepodařilo žádný pachový vjem zjistit, aby bylo možné zdroj zápachu ověřit," uvedla Pospíšilová.

Její slova potvrzuje za Unipetrol a Českou rafinérskou i Duda. "Všechny stížnosti na kvalitu ovzduší jsou důkladně prověřovány a o výsledku prověrky je informováno Ekologické centrum Most, případně Česká inspekce životního prostředí. Výrobní provozy jsou plánovaně i neplánovaně kontrolovány příslušnými správními úřady. Mohu potvrdit, že plníme stanované emisní limity, a průběžně investujeme nemalé prostředky do ekologicky šetrných technologií a opatření. Za posledních deset let naše skupina vynaložila na environmentální investice částku 4,3 miliardy korun," uvedl pro EuroZprávy.cz.

"Za posledních 15 let došlo ke snížení množství emitovaných znečišťujících látek o více než 95%, byla instalována řada technologií zachycujících a likvidujících tyto látky, došlo k odstavení některých starších výrobních zařízení. Primárně je vždy snaha látky vracet zpět do výrobního procesu, sekundárně je pro zachytávání a likvidaci znečišťujících látek používána řada typů zařízení (cyklony, filtry, katalytická nebo termická likvidace, adsorpce, absorpce apod.). O těchto skutečnostech byli partneři v česko-německé pracovní skupině průběžně informováni," dodal.

Výrobní zařízení podle něj podléhají evropské směrnici o průmyslovém znečištění a mají vydaná tzv. integrovaná povolení. "V rámci procesu vydávání těchto povolení je posuzován i způsob a efektivita zachytávání znečišťujících látek emitovaných ze zařízení," vysvětlil Duda. Jaká je situace v Sokolovské uhelné se ale našemu serveru zjistit nepodařilo, do uzávěrky tohoto článku totiž redakce odpovědi na zaslané dotazy neobdržela.

Unipetrol situaci řeší i s ministerstvem

Podle Dudy Unipetrol v době zvýšení četnosti stížností z německé strany Krušných hor požádal o součinnost při identifikaci pachových epizod i starosty českých krušnohorských horských obcí, úředníky celní správy a pohraniční policie. "Stížnosti z německé strany nebyly v té době potvrzeny, přitom je zcela zjevné, že by musely být tyto obce zasaženy pachovými látkami přednostně. Z výše uvedených faktů jsme přesvědčeni, že emise pachových látek z výrobních provozů v Chemparku Záluží vidíme jako velmi nepravděpodobné a celá tato záležitost je objektivně v rozporu se stále zlepšujícím se stavem ovzduší v regionu," tvrdí manažer tiskového oddělení.

Dodal, že i přes výše uvedené skutečnosti je společnost v kontaktu s Ministerstvem životního prostředí ČR a Českou inspekcí životního prostředí a je připravena poskytnout maximální součinnost při dalším pátrání po zdroji možného zápachu. Lokalizovat jeho zdroj by nově mohly přístroje na měření ultrajemných částic.

"Systém tvoří měřicí kontejner za 547 tisíc korun, analyzátor za 685 tisíc a mobilní měřicí stanice za 2,98 milionu bez DPH. Podle mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělové už byla vypsána zakázka na dodávku zařízení, a pokud půjde všechno hladce, měly by přístroje být na svých místech příští rok před kritickým podzimem," uved server idnes.cz. "Pokud je nám známo, k pořízení v článku zmíněného přístroje se Ústecký kraj o ministerstvem vypsané dotace nehlásí," dodala pro EuroZprávy.cz Pospíšilová.

Témata:  Unipetrol Ministerstvo životního prostředí České republiky

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy