reklama

"Mám pro vás naprosto šokující zprávu: Eva Michaláková týrala děti ve sklepě. Tvrdil to barnevernet i pěstouni, kterým to údajně řekly děti včetně detailů, jak sklep vypadal. Má to jen jeden háček. Michalákovi sklep nikdy neměli," uvedl Zdechovský ve vyjádření, které má server EuroZprávy.cz k dispozici.

Michaláková podle něj žádný sklep neměla, to prý ale nic nemění na tom, že Barnevernet i pěstouni budou tvrdit, jak si děti vybavují, že tam několikrát byly zavřené a popisují přesné detaily jeho zdí. "A norský soud tomu bude slepě věřit. To, že známe rozhodnutí soudu, neznamená, že známe skutečnou pravdu. A i když rozhodnutí norského soudu jako demokrat respektuji, rozhodně s ním nemohu souhlasit," dodal.

"Podobně jako s dřívějšími tvrzeními pana Kapitána a ministryně Marksové o tom, že by děti byly odebrány i v Česku. Nebyly a kdo tvrdí opak, je lhář. O tom jsem se znalostí všech detailů a okolností celého případu naprosto přesvědčen. Podle Barnevernetu například Denis na policii měl tvrdit, že při hádkách rodičů chodili kluci raději večer ven, než byl klid. Háček je ale v tom, že děti nikdy nebyly samotné večer venku, což mohou dosvědčit i sousedi a s ohledem na věk by to mohlo být naprosto vyloučené," uvedl dále europoslanec.

"Nebo podle jiné výpovědi chlapců, se prý při hádkách měli schovávat pod postelí, kde ale ve skutečnosti nebyl žádný prostor. U soudu také padlo, že rodiče po sobě měli házet židlemi, přestože Michalákovi žádné židle neměli. Do jejich malého domu by se ani nevešly. Měli křesla a pohovku, kterou by nedokázal hodit ani Arnold Schwarzenberger ve svých nejlepších letech, což dokazují i fotky z domu Michalákových a desítky svědků. Ale soud to prostě nezajímalo...Barnevernetu a pěstounům je lhaní v Norsku prostě povoleno," tvrdí Zdechovský.

U soudu podle jeho informací také zaznělo, že děti jsou rozděleny, ale mají možnost se potkávat. "Pěstouni bydlí nedaleko od sebe a děti se pravidelně navštěvují. Vypadá to jako naprosto ideální případ, kdy není co řešit. Ale jaká je realita? Kolikrát se děti ve skutečnosti potkali? Barnevernet odpovědět nedokáže nebo spíše neumí..." pokračuje europoslanec.

Ironicky podotýká, jak je nádherné, že Norové dokáží "ukrást dvě děti svým rodičům a skvěle to odůvodnit vymyšlenými příběhy" s tím, že děti by nelhaly. Ďábel se ale podle něj vždy skrývá v detailu. "A v případě Evy Michalákové ukázal, že spravedlnost je slepá a věřit údajným „výpovědím" dětí je nesmyslné, protože ukazují na možnou manipulaci ze strany pěstounů, která je v rozsudku také zmíněna," tvrdí Zdechovský.

To prý ale nějak zapomněl soud při posuzování celého případu zohlednit. "Stejně tak jako v dalších stovkách známých případů, které se podobají tomu Evy Michalákové jako vejce vejci. A tak norský případ bezpráví páchanému proti Evě Michalákové opět pokračuje. Proto stejné ženě, které svěří ve školce životy desítky cizích dětí, zakážou vlastní děti i jen potkat na ulici. Není to absolutní paradox?!" uzavřel.