reklama

Jedním takovým je i kloš jelení (Lipoptena cervi), které se lidově říká lojnice nebo jelenica a známá je také jako létající klíště.

A to i přesto, že ve skutečnosti tento krev sající parazit nemá s klíštětem vůbec nic společného. Ve skutečnosti totiž jde o bodavou mouchu.

Kloš se ovšem od klasických much liší a to poměrně výrazně. Líhne se sice s křídly, ale proletí se jen jednou v životě. Poté, co krvesajka najde vhodného hostitele a usadí se na něm, křídla odhazuje.

Jak druhové jméno napovídá, jsou nejčastějšími oběťmi kloší jeleni, laně a jiná vysoká zvěř. Kloš ovšem nepohrdne ani ptačí nebo lidskou krví.

Když parazit přistane na lidské kůži, drží se tam velmi pevně. A jak upozorňuje wikipedie, těla těchto much jsou nesmírně pružná a odolná a je tak dost těžké kloše rozmáčknout.

Dobrou zprávou je, že kloš jelení narozdíl od klíšťat nebo jiného hmyzu nepřenáší žádné nebezpečné nemoci. Ale i tak dokáže pořádně potrápit.

Kousnutí kloše totiž vytvoří rudý flek, který pořádně svědí. A podle wikipedie se pokousaní kloší mohou drbat i několik týdnů než se úporné kousance zahojí.