reklama

Argumentuje tím, že dostupnost lékárenské služby je po celém území ČR dobrá a že by výdej léku vždy měl provádět lékárník, včetně poučení pacienta. Prosadit změny zákona chce Česká asociace provozovatelů internetových lékáren ČAPIL, již založili Apotek s.r.o., EUC a.s. a Pears Health Cyber s.r.o.

Mezi její hlavní cíle patří vytvářet liberální podmínky pro provoz internetových lékáren, prosazovat zákony umožňující prodej receptových léčiv přes internet a ochrana práv pacientů na svobodný přístup k lékům, uvádí se v prohlášení, jež obdržela ČTK.

"Británie, Německo, Švédsko či Norsko umožňují pacientům prodej léků na recept přes internet už delší dobu. V Česku příslušný zákon stále chybí. Chceme vést diskusi, proč tento prodej, ke kterému stejně neoficiálně dochází, povolen není, a změnit to," řekl ČTK za Pears Health Cyber Vladimír Finsterle.

Prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba ČTK řekl, že podle jeho informací žádný zákonodárce tento návrh nechystá, neplánuje ho ani ministerstvo zdravotnictví. "Lepší dostupnost pro pacienty je zástupný problém, internetovým lékárnám jde hlavně o zisk," podotkl.