Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

RECENZE: Seriál, který se nebojí inspirovat. Stranger Things je návrat do dob kultovních hororů

seriál Stranger Things Fotogalerie +6
seriál Stranger Things
Foto: Netflix

RECENZE – Jako blesk z čistého nebe se přiřítila osmi dílná série Stranger Things. Společnosti Netflix se opět podařila trefa do černého a přináší další skvělý seriál, který je zábavný, strašidelný a zároveň brnká na nostalgickou notu.

Netflix je americký gigant, který už ve většině světa nabízí streamování pořadů do všelijakých zařízení. Dlouhou dobu se firma zaměřovala na cizí pořady a seriály, od roku 2013 se ale pouštějí do vlastní tvorby.

Rozhodně se nejedná o společnost jednoho hitu, i když většina diváků zná pravděpodobně jen Dům z Karet, který se dostal do vysílání České televize. Minulý rok například přistálo do jejich služby několik velkých hitů, z nichž rovnou dva otřásly žebříčky nejlepších seriálů. Narcos a Daredevil získávaly po celém světě vysoká hodnocení v recenzích. Nyní je tady Stranger Things, který pokračuje v nastolené vysoké kvalitě.

Píše se rok 1983, studená válka zuří na plné obrátky, což brzy poznají i obyvatelé malého městečka Hawkins ve státě Indiana. Jedná se o klidné město, kde se neděje nic zvláštního. Jednoho dne se ale ztratí malý chlapec a zde to začíná být zajímavé.

Do pátrání se kromě místního šerifa a týmu dobrovolníků zapojují i tři nejlepší kamarádi ztraceného chlapce. Vydávají se ho hledat k tajemné budově Ministerstva energetiky, které je až podezřele moc chráněné.

Pátrací akce kamarádů nakonec přinese ovoce, tedy částečně. Naleznou osobu, která ale není jejich pohřešovaný kamarád. Jedná se o mladou, málomluvnou dívku, která vypadá, jak kdyby utekla z nějakého blázince. Rozhodnou se ji vzít domů, to ale neví, že dívka má nadpřirozené schopnosti.

Jakmile dívku dovedou domů, začnou se v okolí dít podivné události. Jako záhadné telefonáty, sebevraždy, výpadky elektriky z čehož se brzy vyklube něco mnohem většího. A právě zde vyplouvají na povrch věci, kterými se seriál inspiruje.

V hlavní roli inspirace

Tisková zpráva popisuje sérii jako milostný dopis filmovým klasikám z 80. let, kde jsou v hlavní roli nadpřirozené schopnosti. V lecčems Stranger Things připomíná slavný horor z pera Stevena Spielberga Poltergeist, nebo filmy režiséra Johna Carpentera.

Bratři Matt a Ross Dufferovi, kteří za seriálem stojí, se rozhodně nebojí říkat nahlas, kterými díly se inspirovali. Nejvíce v rozhovorech zazněla herní série Silent Hill, která se dočkala i dvou filmových zpracování. Dále se nechali slyšet, že v sérii jsou prvky inspirované spisovatelem hororu Clivem Barkerem, nebo z kultovních filmů Vetřelec.

A tím to nekončí, do osmi dílů bylo narváno tolik popkulturních odkazů na různá díla, že by mohly vyplnit zbytek recenze. Ať už je to typické ježdění na kole, kterým se děti dopravují po městě, čímž zcela jasně připomínají E.T. – Mimozemšťana. Nebo záhadné telefony se zmizelým synem, které jsme mohli vidět ve výše zmíněném Poltergaistovi. A i přesto, že je tam toho přehršel a podobné věci jsme mohli vidět jinde, ve výsledku vše perfektně zapadá a funguje.

Zpátky ale k příběhu, ten v Hawkins nikam nepospíchá a postupně si buduje atmosféru, která je již po několika dílech velmi hutná. A i když to zpočátku může vypadat jako klišovitá nuda doplněná o klasické drama ze střední školy, tak se pomalu v pozadí roztáčí mohutné kolo, které se po polovině dostane na povrch a po každém dílu se začne více a více vykreslovat kdo je zlý a kdo je ještě horší.

Obsazení postav vládne Winona Ryder, která perfektně zachycuje pocity matky, která je na pokraji zhroucení a absolutního šílenství, když ji nikdo nevěří, že slyší hlasy svého syna. Druhou hlavní dospěláckou osobu je pak šerif, kterého hraje David Harbour.

Doplňuje je čtveřice dětí, kteří jsou velcí přátelé. Právě přátelství seriál zachycuje velmi dobře, stejně tak rodinné problémy a nechuť mluvit s rodiči o různých problémech, které mělo každé dítě. Trošku tomu škodí klasické hororové hrdinství, kdy se děcka a teenageři hrdinně vydávají uprostřed bouře v noci do lesa a tajných vládních míst v době, kdy se v okolí ztratilo několik osob.

Celkově se jedná o velmi příjemné překvapení, a i když se jedná o horor, není to nic děsivého. Atmosféra hororů z 80. let minulého století je ale zachycena perfektně, fanoušky také potěší mnoho kultovních odkazů. Třešničkou na konec je pak poměrně velmi dobře uzavřený konec s jasně daným směrem, kam by se mohla odebírat druhá série.

Celkové hodnocení: 85 %

STRANGER THINGS

Horor / Drama / ThrillerUSA, 2016, 8 hodin

Hrají: Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Cara Buono, Matthew Modine

Režie: Matt Duffer, Ross DufferScénář: Matt Duffer, Ross DufferKamera: Tim IvesHudba: Kyle Dixon, Michael Stein

Seriál můžete shlédnout na službě Netflix.

Témata:  recenze seriál Stranger Things

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy