Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam se Slovanskou epopejí? Praha si nechá připravit analýzu vhodných míst

Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - České metropole již dlouho řeší problém, kam trvale umístit Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Pražští radní dnes pověřili Institut plánování a rozvoje (IPR), aby připravil analýzu možných míst.

Ve hře je nová budova, ale i návrat na Moravu. Primátorka Adriana Krnáčová se dnes večer kvůli umístění rozměrných pláten sejde s brněnským primátorem Petrem Vokřálem (oba ANO).

"Cílem je připravit souhrnný přehled možných lokalit pro pavilon Slovanské epopeje, zdokumentovat a vyhodnotit již existující návrhy a projekty a dále doporučit městu nejvhodnější varianty pro umístění pavilonu, tak aby došlo v co nejkratší době k naplnění závazku který Praha k dědictví Alfonse Muchy má," píše se v dokumentu, který radní projednali.

Mucha plátna Praze věnoval pod podmínkou, že pro ně vybuduje důstojnou výstavní síň. To se ovšem nestalo. Epopej byla roky vystavena na zámku v Moravském Krumlově, odkud ji Praha v roce 2012 za velké mediální pozornosti a přes protesty místních přestěhovala.

Podle vyjádření moravskokrumlovského starosty Tomáše Třetiny (TOP 09) prostory na zámku podmínky Národního památkového ústavu splňují. "Bylo by možné epopej zapůjčovat za určitých podmínek i do dalších měst. Ostatně pro to byla vytvořena," řekla ČTK Krnáčová.

Mezi posuzovanými lokalitami podle ní budou i vrch Vítkov a místo po někdejší budově takzvaných Eliščiných lázní. Obě místa navrhují příslušné městské části. Už dříve primátorka uvedla, že by v metropoli mohla vyrůst nová galerie.

Epopej je nyní provizorně umístěna ve Veletržním paláci, kde bude k vidění do konce letošního roku. Poté se vydá na turné po Asii, což ovšem někteří odborníci i malířův příbuzný John Mucha kritizují. Kdy se dílo vrátí do Česka, zatím není jasné.

Témata:  Slovanská epopej Praha Adriana Krnáčová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy