reklama

"Každému z nově uváděných pořadů, které se na podzim objeví ve vysílání České televize, předcházelo dlouhé období tvůrčího vývoje a často i velmi náročné výroby. Každý z nich představuje zcela odlišný žánr, vyžaduje jiný kreativní přístup, a právě to, tedy důraz na všestrannou kvalitu a různorodost vnímám jako jedny z hlavních devíz původní tvorby České televize," upozornil v tiskové zprávě generální ředitel České televize Petr Dvořák.

"V nadcházející sezoně tedy uvedeme výpravnou historickou ságu, vyzkoušeli jsme si takzvaný spin-off, kdy jsme v novém seriálu osamostatnili postavu policisty Kuneše známou z oceňovaného Cirkusu Bukowsky, a pokračujeme druhou řadou Doktora Martina. Přičemž česká adaptace je už nyní velmi vysoce ceněna i autory originálního formátu. Představíme také tři původní formáty okrajovějších žánrů, tedy satiru, sitkom a skečový pořad," dodal.

Hynek Čermák jako ztělesnění Rapla

V novém třináctidílném seriálu Rapl se na obrazovky vrací postava detektiva Kuneše z Cirkusu Bukowsky. První spin off odstartuje na ČT1 v pondělí 29. srpna ve 20.00. 

Detektiv Kuneš, kterému hrozí nucený odchod policie, se v Raplovi dostává díky zásahu své nadřízené na stáž do oblasti Krušných hor. Měl by zde objasnit dva roky starou vraždu policistky, jejíž vyšetřování uvízlo na mrtvém bodě. Celým seriálem se prolíná vyšetřování vraždy policistky Hany Wágnerové, v každé ze třinácti epizod navíc řeší Kuneš i další, samostatný případ.

"Snažili jsme se o to, aby příběh Rapla nebyl černobílý, aby se do něho dostala i určitá dávka humoru. Myslím, že v tom jsme se trochu poučili z Cirkusu Bukowsky. Stejně jako v něm je Kuneš silná a zajímavá postava, na které příběh stojí, ale pokusili jsme se do něj vtlačit trochu víc života," říká režisér a scenárista Rapla Jan Pachl.

V hlavní roli se objeví Hynek Čermák, pro nějž, po zmiňovaném Cirkusu Bukowsky a dvoudílném filmu Gangster Ka, půjde už o třetí spolupráci s režisérem a scenáristou Janem Pachlem. "Když někomu píšete roli na tělo, je to pro vás mnohem snazší, víc mu vidíte do hlavy," říká Jan Pachl.

Já, Mattoni naváže na tradici velkých historických seriálů

Já, Mattoni je příběh muže ochotného dosahovat svých cílů i za cenu fatálních osobních selhání, který se stává obrazem společenských proměn druhé poloviny devatenáctého století. Divákům se poprvé představí na ČT1 v pátek 2. září ve 20.00.

Dvanáctidílný výpravný seriál Já, Mattoni obsáhne dlouhý časový úsek od poloviny 19. století až do roku 1910, odehrává se na kolonádách i v nevěstincích Karlových Varů, v Schönbrunnu, vídeňské rezidenci rakouských císařů, v ulicích tehdejší Prahy i New Yorku.

Výpravná historická sága se odehrává v průběhu šedesáti let bouřlivého devatenáctého a začátku dvacátého století. Hlavní postavu svérázného podnikatele ztvárnili Alois a David Švehlíkovi. "Je to možná klišé, ale pro mě role Mattoniho byla skutečně velká herecká výzva. Právě proto, že je to postava velmi plastická a rozporuplná," říká v tiskové zprávě David Švehlík. 

V seriálu se vedle představitelů ústřední dvojice objeví i řada dalších předních českých herců, Anna Geislerová, Vladimír Kratina, Norbert Lichý nebo Vladimír Javorský.

Doktor Martin hlásí velkolepý návrat

Martin Elinger, svérázný obvoďák z Protějova v podání Miroslava Donutila, se opět chystá řešit nejen kuriózní lékařské případy, ale i vztahové peripetie. Pokračovaní seriálu Doktor Martin uvidí diváci na obrazovkách ČT1 od neděle 28. srpna vždy od 20.00 hodin.

Uznávaný chirurg Martin Elinger v první řadě seriálu opustil Prahu a přestěhoval se do beskydského Protějova, kde místo složitých operací řešil bizarní lékařské případy i každodenní strasti místních obyvatel. Ve druhé řadě rodinného seriálu se Miroslav Donutil vrací v roli na první pohled arogantního a protivného obvoďáka v obleku.

"Líbí se mi, jak se postava Martina Elingera vyvíjí. Je skvěle napsaná v tom smyslu, že je to takový neurvalec a obhroublík, ale maskuje tím to, že se brání vůči okolí, a spoustu situací zkrátka jinak řešit neumí," nechal se slyšet Miroslav Donutil.

Také ve druhé řadě se doktor Martin potýká s jedním lékařským případem v každé epizodě a je vystaven každodenním střetům s obyvateli. Lékařská zápletka je vyprávěna jako napínavý případ, který Elinger vyřeší díky svým schopnostem a inteligenci. Při řešení všech problémů, ať už zdravotních či vztahových, se napohled arogantní lékař vždy nakonec ukáže jako člověk s dobrým srdcem a silným smyslem pro morálku. 

Kosmo, Marta a Věra i Nádraží

Na obrazovky České televize zamíří také nový komediální cyklus Kosmo podle scénáře Tomáše Baldýnského. Vypráví příběh českých kosmonautů a jejich letu na Měsíc, který začíná ve chvíli, kdy se ukáže, že tento všemi zapomenutý a důkladně vytunelovaný státní projekt je kvůli hrozbě likvidační pokuty od EU nutné bezpodmínečně dotáhnout do konce.

Hlavními hrdiny Kosma je čtveřice nekompetentních kosmonautů, kteří se připravují na let ve zchátralém výcvikovém středisku, ale i ministr školství se svým tajemníkem, kteří letu zajišťují politickou podporu i naplnění tvrdých podmínek sponzorské smlouvy.

Čeká nás také sitcom Marta a Věra. Na dvě neohrožené hrdinky čekají dobrodružství v kancelářské džungli, kde se pokusí pomocí intelektu a sešívačky zdolat nová úskalí ve světě slevových serverů.

"S tvůrčím týmem Marty a Věry jsme si během první série tu zdánlivě nesourodou trojici hlavních hrdinů dost oblíbili a měli jsme pocit, že postupem času získáváme trochu víc půdy pod nohama v u nás dosud ne zcela probádaném žánru sitcomu," říká o pokračování seriálu jeho scenárista Petr Kolečko. 

Jednou z novinek podzimní sezony bude Nádraží, v němž se objeví řada známých postav v podání Ondřeje Sokola, Martina Fingera, Igora Chmely, Michala Suchánka a Richarda Genzera.

"Je to taková unikátní sonda do české duše. Začínáme právě na nádraží, protože to je místo, kde se shlukuje mnoho lidí, ale máme v plánu časem obsáhnout i jiné sféry, nastěhovat se do škol, k policii, do televizí... A protože jsme dali dohromady skupinu nás, pěti výjimečných herců, tak si všechny ty postavy hrajeme sami," říká v tiskové zprávě herec a režisér Ondřej Sokol.

Nádraží je složeno z jednotlivých skečů, jsou v něm ale i linky, které procházejí celým seriálem, například láska.