reklama

Znojemské vinobraní se letos rozrůstá o další novou scénu, v pořadí už dvanáctou. „V ulici Veselá nabídneme návštěvníkům uvolněnou atmosféru a hudební a šermířská vystoupení. Jde tak již o pátou historickou scénu, kterou v programu máme," sděluje starosta Vlastimil Gabrhel.

„Každým rokem se snažíme vinobraní obohatit něčím novým – letos tedy mj. i novou scénou. Pro příští rok ji hodláme ještě vylepšit, ale už nyní se mohou návštěvníci těšit na to, že i na ulici Veselá se takříkajíc ocitnou ve středověku. Sednout si totiž budou moci třeba na balíky slámy a v rámci programu je čeká řada pouličních vystoupení," komentuje František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

I letos potěší znojemské historické vinobraní sběratele a milovníky historie. Pro ně budou připraveny speciální mince, které se rozhazují v rámci velkolepého průvodu krále Jana Lucemburského. „Vloni jsme poprvé čokoládové mince nahradili speciálními stříbrnými a zlatým mincemi připomínajícími staré groše. U návštěvníků se setkaly s pozitivním ohlasem, za což jsem velmi rád. Těšit se proto na ně mohou i letos," říká František Koudela.

„Stříbrné i zlaté mince, speciálně vyražené pro naše vinobraní, budou mít z jedné strany znak Znojma a nápis Královské město Znojmo, z druhé strany se nově objeví logo Znojmo 790 a nápis Znojemské historické vinobraní 2016," dodává Koudela. „Naší myšlenkou bylo obměňovat každý rok jednu stranu mince, aby si ti, kteří budou mít to štěstí a minci chytí, odnesli z každého ročníku vinobraní originální minci. Letos mince logicky ponese logo Znojmo 790, tedy symbol oslav 790. výročí od povýšení Znojma na královské město," doplňuje Koudela. Celkem král a jeho družina rozhodí mezi návštěvníky 10 000 stříbrných a 200 zlatých mincí.

Zdroj: YouTube

Zlaté mince mají i letos speciální vlastnost, jejich držitel je může vyměnit za volnou vstupenku na Znojemské historické vinobraní 2017. „Vloni jsme takto rozdali 100 zlatých mincí a musím říct, že mě překvapilo, že se zatím nenašel nikdo, kdo by si ji za volnou vstupenku na vinobraní vyměnil. Mince je asi pro návštěvníky opravdu spíše symbolem a krásnou vzpomínkou na vinobraní než něčím, co lze zhmotnit penězi. Na druhou stranu na výměnu za vstupenku je ještě čas," uvažuje Koudela. Držitelé zlaté mince, kteří si jí chtějí vyměnit za vstupenku na letošní vinobraní, tak mohou učinit do čtvrtka 15. září na Turistické informační centrum na Obrokové ulici.

Vinobraní letos nabídne další tři ryze vinařské scény: degustaci vín VOC Znojmo u rotundy sv. Kateřiny, Vinný trh na Slepičím trhu a netradiční ochutnávku vín pod názvem Víno všemi smysly na znojemském hradě. Letos bude v nabídce 73 vín odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené od 18 vinařů sdružených do spolku VOC Znojmo. „Na vinobraní budete moci premiérově ochutnat nově zatříděná vína, která prošla hodnotící komisí na konci srpna," říká František Koudela.

„Poznávání vína letos doplní degustace vody, kterou jsme připravili ve spolupráci s Vodárenskou akciovou společností. Návštěvníci mohou ochutnat a rozpoznat tři vzorky vody z různých zdrojů. Ti, kteří degustaci úspěšně zvládnou, se stanou Znalcem vody," dodává Koudela. Z hradu si tak nezávisle na sobě mohou znalci odnést samolepky dvě.