Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko bude na Oscarech zastupovat film Ztraceni v Mnichově

Kino, ilustrační foto
Kino, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) rozhodla svým hlasováním o českém kandidátovi na Oscary v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Akademici vybírali z 49 českých hraných, dokumentárních a animovaných snímků. Hlasováním rozhodli, že film Ztraceni v Mnichově režiséra Petra Zelenky, který získal dva České lvy, bude reprezentovat českou kinematografii na 89. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd. Informovala o tom redakci EuroZprávy.cz ČFTA.

Hlasování, ve kterém akademici vybrali snímek reprezentující českou kinematografii v boji o Oscary, probíhalo od 1. do 14. září 2016. Mezi vysoce hodnocenými filmy se za snímkem Ztraceni v Mnichově umístily filmy Rodinný film, Učitelka, Já, Olga Hepnarová a Nikdy nejsme sami. Film Ztraceni v Mnichově režiséra Petra Zelenky, který akademici doporučili do kategorie nejlepší zahraniční cizojazyčný snímek, se dotýká významného dějinného tématu Mnichovské dohody, kombinuje realitu a fikci, často až na hranici absurdity. Dějová linie sleduje příběh devadesátiletého papouška, který kdysi patřil Edouardu Daladierovi. Za dramatických okolností jej unese český novinář Pavel a na základě papouškových kontroverzních citací Daladiera rozpoutává mezinárodní politický skandál. „Petr Zelenka natočil neotřelý, vtipný a chytrý film. Film v loňském roce získal dvě ceny Český lev. Svým tématem a originálním zpracováním velice dobře rezonuje i se zahraničním publikem. Vzbudil mimořádný ohlas např. na BFI London Film Festivalu a dostal se do užšího výběru filmů na European Film Awards," dodává producent filmu David Ondříček.

Petr Zelenka vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU. V letech 1990-91 působil jako dramaturg ve Filmovém studiu Barrandov, později psal původní televizní hry pro Českou televizi. V roce 1993 debutoval jako režisér televizním filmem Visací zámek, v roce 1997 byl jeho autorský film Knoflíkáři oceněn Českým lvem za scénář, režii a nejlepší film. Snímek Samotáři, na němž se podílel jako scenárista, se stal komerčně nejúspěšnějším českým filmem roku 2000. Následoval hudební film Rok ďábla (2002) a filmová adaptace vlastní divadelní hry Příběhy obyčejného šílenství (2005), kterou předtím sám režíroval v Dejvickém divadle a získal za ni cenu Alfréda Radoka. Za komediální příběh o vztazích a absurditě každodenního života si odnesl dva České lvy. Mezi jeho poslední velké úspěchy patří drama Karamazovi (2008), za které získal Českého lva v kategoriích film roku a nejlepší režie. Po sedmi letech přišel s novým snímkem podle vlastního námětu a scénáře Ztraceni v Mnichově. Světová premiéra proběhla 8. října 2015 v rámci 59. ročníku Londýnského filmového festival a do českých kin film vstoupil 22. října 2015.

Ceny americké Akademie filmového umění a věd jsou považovány za nejprestižnější ocenění v oblasti filmu. Nominace na Oscary budou vyhlášeny 24. ledna 2017 a slavnostní ceremoniál proběhne 26. února 2017 v Los Angeles.

Témata:  film Ztraceni v Mnichově Ceny Oscar filmy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy