Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brno se chystá na oslavy Václava Havla. Co plánuje?

Divadlo Husa na provázku
Divadlo Husa na provázku
Foto: Divadlo Husa na provázku

Brno – Centrum experimentálního divadla pořádá veliký společný festival, kterým oslaví nedožité osmdesátiny Václava Havla. Zastavit se, vzpomenout, oslavit, uctít – to je cílem festivalu Málo bylo Havla! s pracovním podtitulem „Sedm dní, které otřesou Brnem“.

Divadelní představení, diskuze, koncerty, čtení, filmy, happeningy. V sedmi říjnových dnech uvede Centrum experimentálního divadla celkem 28 akcí. Pohostí také mnoho zajímavých osobností. Přijede například Andrej Krob s Klicperovým divadlem, výtvarníci a performeři ze skupiny Ztohoven, k vidění bude výstava Antikódů a bude se i opékat prase.

Pro velký úspěch Divadlo Husa na povázku nasazuje jako prolog festivalu původně neplánované představení Zítra to spustíme - Havlovu historickou meditaci, kterou napsal pro časopis Rozrazil. Součástí bude i uvedení Havlovy jednoaktovky Vernisáž v režii Ivana Buraje v HaDivadle a několik debat, například zamyšlení nad uměním, hranicemi svobody a naší společnosti se členy diverzně-umělecké skupiny Ztohoven.

Jako host se představí Klicperovo divadlo z Hradce Králové s hrou Asanace, kterou režisér Andrej Krob nastudoval právě k této příležitosti. Skupina architektů je povolána do nejmenovanného městečka se středověkým hradem, aby provedla jeho asanaci a uvolnila tak prostor pro nové sídliště. Havel napsal tuto hru jako reakci na komunistickou politiku rozvoje městského bydlení, jež byla charakteristická výstavbou nevzhledných sídlišť.

Do programu festivalu se zapojí i Divadlo v Karanténě se scénickou montáží Odmocnina z Havla Romana Sikory. Montáž je postavena na dvou protichůdných tezích – textech Včera to spustili Romana Sikory a vzpomínek Ladislava Špačka Deset let s Václavem Havlem. Výsledkem je divadlo-happening na téma skryté moci a manipulace veřejného mínění.

Po dalších debatách, výstavách, představeních a filmových projekcích bude festival ukončen karnevalem. Po derniéře inscenace Prase aneb Václav Havel Hunting´s for a Pig Divadla Husy na provázku bude následovat koncert provázkovské kapely Stones Beatles a zabjijačka.

Festival Málo bylo Havla! se koná ve dnech 4. – 10. října 2016.

 

Témata:  divadlo Husa na provázku Václav Havel

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy